Политика, 18. 7. 2022, Помен Србима отетим у Ораховцу

Велика Хоча: Спомен на нестале на Косову и Метохији Фото: ИН4С, КМ новости

Велика Хоча: Спомен на нестале на Косову и Метохији Фото: ИН4С, КМ новости

У знак сећања на масовна киднаповања и убиства српских житеља Ретимља, Оптеруше, Ораховца, Велике Хоче и Зочишта у периоду од 1998. до 2000. године данас је у Великој Хочи служен парастос, коме су поред чланова породица присуствовали и чланови Удружења киднапованих и несталих

Парастосом испред споменика киднапованим и убијеним Србима у Великој Хочи обележена је 24. годишњица од страдања 84-оро Срба у општини Ораховац. Окупљени су носили фотографије убијених чланова породице, јавља Косово онлајн преноси Танјуг.

Негован Маврић координатор удружења породица киднапованих и несталих навео је да су 1998. и 1999. године Срби сметали свима, без обзира на пол, године, функцију и да они тада нису озбиљно схватали „шта им се спрема”.

„Ми као удружење, као породице, нећемо одустати, док се не пронађе и последња жртва, док се не сазна истина за сва 84 имена. Нећемо да одустанемо. Ми знамо где се налазе њихова тела, само је проблем рад људи, који одлучују о тим гробницама, локацијама где се налазе, само из њима знаних разлога и даље трагамо за њима. Нисмо изгубили наду да наших још има живих, али барем за оне, за које знамо где се налазе њихови посмртни остаци, барем њих да сахранимо како доликује”, казао је Маврић.

Он је подсетио да је разговарао са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком од кога је затражио да питање несталих буде главна тема током дијалога, додајући да проблем нису таблице, струја, већ нестали људи, да би се породице које трагају умириле са проналаском најмилијих.

Парастосу је присуствовао и помоћник директора Канцеларије за КиМ Игор Поповић.

„Злочин и данас траје. Један део несталих је данас пронађен, за другима се и даље трага. То је продужени злочин. Тешке су наше жртве. Циљ злочинаца је био да нестане српско име, да нестану српске куће, да нема српских храмова, у средини која још од дома Немањића била центар српске духовности и српског друштвеног живота. Са чак 24 цркве, три манастира, ово подручје је јединствено. Хтели су све то да збришу али нису успели”, казао је Поповић и поручио да ће Канцеларија за КиМ и Влада помоћи да српски народ опстане.

Током јула 1998. у општини Ораховац живот је изгубило 47 људи, а киднаповано је и одведено у затворе и логоре ОВК више од 100 Срба и Рома и то претежно цивила.

Киднаповање у општини Ораховац је прво групно одвођење Срба и Рома током сукоба на Косову 1998. и 1999. године.

Протерано је све српско становништво из села Ретимља, Оптеруше и Зочишта. Многи се данас налазе на листи несталих. Из села Ретимља у једном дану отето је 14 мушкараца породице Костић.

Године 2005. у Малишеву и Волујаку су пронађени остаци тридесет и шест особа киднапованих у јулу 1998. године.

Нико још није одговарао за злочине почињене над Србима у селима око Ораховца.

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed