ИН4С, 18.7.2022, Представљен стрип „Јасеновац тамна страна мрака“

Слободан Борјановић: Стрип „Јасеновац тамна страна мрака“ Фото: ИН4С

Слободан Борјановић: Стрип „Јасеновац тамна страна мрака“ Фото: ИН4С

У Културном центру Градишка вечерас је представљен стрип „Јасеновац тамна страна мрака“ аутора Слободана Борјановића који је на овај начин желио да се прикаже голготу српског народа у усташком концентрационом логору

У стрипу је Борјановић обухватио период од Козарачке офанзиве до пробоја логора Јасеновац, у којем је једну од кључних улога имао главни лик стрипа Миле Ристић из градишког села Миљевићи.

Представљању стрипа присуствовао је и Његово преосвештенство владика пакрачко-славонски Јован који је истакао да су многи заборавили да су Срби жртве, али и побједници Другог свјетског рата, те да је на њима да пишу о свом страдању и побједама.

– Нажалост, тек нам предстоји озбиљно и одговорно писање историје, засновано на чињеницама – нагласио је владика Јован.

Он је додао да је стрип средство да се представе историјске чињенице, због чега је и овај Борјановићев стрип веома важан и значајан.

Аутор је испричао да је на стрипу радио око двије године, а жеља му је била да кроз црно-бијеле цртеже и историјске чињенице оживи сјећање на голготу српског народа, не ублажавајући стравичне злочине које су починиле усташе, посебно у логору Јасеновац.

– Жеља је била да се истина прикаже и на овај начин свима који би сада да нам пишу историју, а прекрајали су је и раније – рекао је Боргановић, додајући да је и он потомак усташких жртава.

Издавач стрипа је Завичајни музеј Градишка, а суиздавач градска Борачка организација.

Директор Завичајног музеја Бојан Вујчић рекао је да је овај стрип нови приказ историјских збивања, те да је једнако важан као и документарни и играни филмови који се у посљедње вријеме баве тематиком страдања Срба на овим просторима.

Предсједник Борачке организације Градишка Милован Гагић рекао је да су препознали потребу да стрип о страдању Срба у Јасеновцу буде у рукама читалаца, због чека су га и финансијски подржали.

Стрип „Јесеновц тамна страна мрака“ је Борајановићево двадесето објављено дјело разних тематика. Објавио је неколико стрипова, од којих је до сада најзначајнија „Историја Срба у стрипу“.

Бави се спортским новинарством, због чега је и већина његових књига у вези са историјом спорта, посебно фудбала на подручју Градишке.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed