Portal Novosti, 28. 5. 2024, Ustaški grafiti u Karinu Donjem [Foto]

Stari grafiti s govorom mržnje na plaži u Karinu Donjem Foto: Portal Novosti

Stari grafiti s govorom mržnje na plaži u Karinu Donjem Foto: Portal Novosti

Na više mjesta u Karinu Donjem pojavili su se grafiti s ustaškim obilježjima i porukama “Ubi Srbina” i “Kolji Srbe” zbog čega je SNV od Grada Benkovca zatražio njihovo uklanjanje

Nakon što su na zidu iznad plaže u tzv. Čenićevoj uvali u Karinu Donjem nepoznate osobe ispisale grafite koji šire mržnju i potiču na nasilje, slične poruke osvanule su na još jednom mjestu u tom naselju. Uz obavezni HOS, napisano je i “Ubi Srbina”, “Kolji Srbe” i stilizirano slovu U s križem, kao znak ustaškog pokreta.

Na grafite je prije mjesec dana u dopisu Gradu Benkovcu upozorilo i Srpsko narodno vijeće, podsjećajući gradske službe da se upravo na toj plaži kupaju i pripadnici srpske nacionalne manjine. Istaknuli su da su poruke poput “Ubi Srbina”, ustaškog pozdrava “Za dom spremni” i ustaškog znakovlja neprimjereni te ne doprinose pomirenju i normalizaciji odnosa zbog čega su od benkovačkih vlasti zatražili da ih uklone, što su – kako kažu iz SNV-a – do sada radili pa bi bilo dobro da se takva praksa nastavi.

SNV je također upozorio na potrebu sankcioniranja počinioca zbog „javnog poticanja na nasilje i mržnju“ po Kaznenom zakonu. Odgovor se još čeka.

 

G. Borković

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed