СРНА, 25.5.2018, Горажде: Пронађени посмртни остаци породице Вукашиновић

Ексхумација, илстрација Фото: СРНА

Ексхумација, илстрација Фото: СРНА

САРАЈЕВО, 25. МАЈА /СРНА/ – Члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Никола Перишић изјавио је да су у мјесту Горња Буквица у општини Горажде пронађени посмртни остаци Милоша, Јованке и Грозде Вукашиновић које су са још пет чланова породице на данашњи дан 1992. године на кућном прагу убили припадници такозване Армије БиХ.

Перишић је рекао да је ексхумацији вршена 22. и 23 маја.

„С обзиром на локацију гдје су посмртни остаци пронађени, огромна је вјероватноћа да је ријеч о Милоши, Јованки и Грозди Вукашиновић који су нестали након напада такозване Армије БиХ“, рекао је Перишић и додао да ће идентитет бити утврђен ДНК анализом у лабараторији ИЦМП-а у Хагу.

Перишић је нагласио да је ексхумација обављена према наредби Тужилаштва БиХ, уз присуство истражиоца Института за нестала лица БиХ.

Према његовим ријечима, уколико се званично потврди да је ријеч о остацима три члана породице Вукашиновић, онда ће се као нестали водити још два члана те породице и за њима ће се и даље трагати.

Када је ријеч о сарадњи са Тужилаштвом БиХ, Перишић је рекао да су неке ствари покренуте са мртве тачке.

Он је појаснио да је са вршиоцем дужности главног тужиоца БиХ Горданом Тадић договорио да ће истражиоци Института за нестала лица БиХ и Тужилаштва заједно радити на свим предметима проналажења несталих лица.

„У том смислу, ми смо имали један састанак са њеним замјеником Станком Благићем, а наставак сарадње ће бити за десетак дана, када ћемо заједно видјети који су то предмети на којима се не ради и зашто се на њима не ради и шта су отежавајуће околности“, закључио је Перишић.

У мјесту Буквице, општина Горажде, данас ће бити обиљежено 26 година од страдања осам чланова породице Вукашиновић, које су на кућном прагу убили припадници такозване Армије БиХ.

Муслиманске формације из Горажда на најсвирепији начин убиле су у мају 1992. године осморо Вукашиновића, од којих је најстарији Вукашин имао 86 година, а најмлађа Грозда 55 година.

За овај злочин још нико није одговарао.

Преживјели чланови породице Вукашиновић и представници Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Пале присуствоваће парастосу страдалима који ће служити свештеници Српске православне цркве, а биће освештана и спомен-плоча.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed