Прокупље на длану, 19.2.2017, Све је спремно за почетак

Овако изгледа нова поставка Фото: Прокупље на длану

Овако изгледа нова поставка Фото: Прокупље на длану

Отварањем најновије поставке „Топлички устанак 1917“ у Народном музеју Топлице сутра у понедељак 20. фебруара у 12 сати званично почиње програм обележавања стогодишњице Топличког устанка . Ову поставку која је стална и простире се на 90 метара квадратних урадио је историчар Музеја Петко Марјановић, а данас је она завршена и само се чека сутрашње отварање.

– Ово је трећа по реду поставка у нашем музеју. Прва је урађена 1977. године када се обележавало шездесет година од избијања Топличког устанка, друга је урађена 1992. године и сада ова. Досадашња је већ упућена у Куршумлију, где ће се отворити у Хотелу „Европа“ у суботу и биће прва стална музејска посатвка у овој општини- каже директор Народног музеја Топлице Дарко Жарић.

Од дана отварања до завршетка самог обележавања улаз у Народни музеј Топлице је бесплатан и сви грађани могу видети поставку и сва дешавања која ће се организовати у овој установи. Жарић додаје да је част бити установа којом се отвара овај значајан догађај. Већи део програма одржаће се управо у Музеју, па ће тако између осталог и дводневни научни скуп на којем ће доћи историчари из читавог света бити овде.

Централна манифестација, која се дешава на дан избијања устанка, 26. фебруара започеће на Тргу топличких јунака испред истоименог споменика у 11 сати. Њу ће отворити председник Републике Србије Томислав Николић, а Свечана академија, која следи након тога организована је у Дому културе.

Биљана Рогановић

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed