Српски меморијал, 15. 2. 2017, Проф. др Милоје Пршић и мр Сава Станковић: Логори за Србе у Аустроугарској

Логори за Србе у Аустроугарској, aутори: проф. др Милоје Пршић и мр Сава Станковић

Логори за Србе у Аустроугарској, aутори: проф. др Милоје Пршић и мр Сава Станковић

Делегација Краљевине Србије (Краљевине СХС, државе у настајању) као је третирана на конференцији мира, прихватила је у Паризу, 1919. године чињеницу да је у аустроугарским логорима у току Првог светског рата било затворено 147.667 војника, подофицира и официра од којих је 50.000 помрло у логорима.

Такође је прихватила да је у истом периоду у Аустроугарску интернирано 50.000 грађана Србије од којих је у логорима умрло 20.000, Судбина Срба Аустроугарских грађана није разматрана.

Аустроугарска је за сваку нацију имала посебне логоре. У Немачкој је било 50 логора за Србе у којима је било затворено 39.245 српских поданика. Немачка и Аустрија су, по договору, пребацивале логораше из једне у другу земљу, па им се бројно стање често мењало.

Аустроугарска је имала основне логоре из којих је логораше упућивала на привремене радове и у привремене логоре, а по завршеном послу  враћала их је у основне логоре.

У Аустроугарским логорима је крај рата дочекало 97.677 српских ратних заробљеника и 30.000 интернираних цивила, укупноп 127.677 српских грађана логораша.

Прихваћене цифре о броју логораша из Србије и умрлих у аустроугарским логорима за време Првог светског рата су далеко мање од стварних, нарочито када је реч о интернираним цивилима и умрлима у логорима.

Посредством Међународног црвеног крста Аустроугарска и Србија су закључиле уговор о репатријацији оболелих и инвалида по логорима путем размене у току рата. По том уговору су од 1916. до 1918. преко Швајцарске у Француску репатрирана 6.542 српска  ратна заробљеника и интернирана цивила из аустријских логора и толико је аустријских заробљеника репатрирано у Аустрију.

Српски ратни заробљеници и интернирани цивили из Србије и Црне Горе били су затварани у исте логоре, а смештени у различите бараке. Први логори за Србие били су: Арад (тврђава), Нађмеђер, Нежидер и Болдогасоњ (Фрауеркирхен). Из њих су крајем 1915. стари логораши премештени уз Дунав у логоре Маутхаузен, Ашах, Хајнрисгрин (Јиндриховице), Браунау и друге. На њихова места у Нађмеђер су дотерани нови ратни заробљеници и интернирани цивили.

 

© Аутори: проф. др Милоје Пршић и мр Сава Станковић

 

Мапу логора за Србе у Аустроугарској током Првог светског рата можете погледати овде .

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed