Радио Гораждевац, 22. 5. 2023, Порушена кућа повратника Милорада Ђоковића у Витомирици, упркос одлуци суда да му се врати [Видео]

Плац на коме је била кућа повратника Милорада Ђоковића Фото: Радио Гораждевац

Плац на коме је била кућа повратника Милорада Ђоковића Фото: Радио Гораждевац

Кућа повратника Милорада Ђоковића, коју је правоснажно успео да поврати на суду, срушена је ових дана. Иако је донета правоснажна судска одлука, кућа никада никада није поново уписана на Ђоковићево име, а он је прошлог лета ухапшен и оптужен за наводне ратне злочине.

Новинари Радио Гораждевца, на лицу места нису затекли кућу већ свежу земљу и припрему за простор на којем ће вероватно бити изграђен локални пут. Испред самог плаца направљено је и уређено ново аутобуско стајалиште.

Василије Арсић, адвокат Милорада Ђоковића каже за Радио Гораждевац да је кућа одузета Ђоковићу мимо свих законских права и мимо одлуке врховног суда.

У случају куће постоји спор пред судом, општина је одузела имовину Ђоковићу мимо свих законских процеса, не поштојући ни одлуке суда, ни одлуке својих органа због тога што је, претпостављам, Ђоковић друге националности. Ово што ради општина је срамно. Једини повратник који се вратио у Витомирицу и да му овако уништавају имовину коју је стекао на законит начин. То је трагично“, казао је Василије Арсић.

Арсић додаје да је Ђоковић још увек у притворској јединици у Подујеву, да му је пет пута продужаван притвор, као и да наставља са борбом да докаже невиност овог повратника.

„Милорад Ђоковић је тренутно у притворској јединици у Подујеву. Њему је одређена мера притворе до 26. маја. Ово је већ пето продужавање притвора. Ми смо употребили сва средства да докажемо невинсот Ђоковића, међутим специјално тужилаштво и даље инсистира на то да Ђоковић буде у притвору. Њега може да посети родбина, ближи рођаци и ја као бранилац. У контакту сам са његовим братом и видели смо се скоро у Београду. Њему су такође претили да дође на Косово и плаши се да и он не буде ухапшен, због наводних прича да је умешан у неке ситуације током ратних дејстава 1999. године“, казао је Арсић за Радио Гораждевац.

Милорад Ђоковић вратио се у Витомирицу код Пећи пре 15 година. Последњих више од десет година водио је судске поступке у којима је захтевао да му се врати одузета земља.

Правоснажном одлуком Врховног суда Косова, донета је одлука да му се кућа и плац која је била предмет спора врати и упише као власништво. Одлука суда до данас није спроведена од стране општине Пећ. Кућа у изградњи која се налази поред пута срушена је пре неколико дана.

Милорад Ђоковић ухапшен је 27.06.2022. године док се из Гораждевца враћао у Витомирицу.

Косовско специјално тужилаштво је након хапшења Ђоковића саопштило да се он сумњичи да је починио кривично дело рат против цивилног становништва, у вези с акцијом од 7. маја 1999. године „када је у региону Пећи убијено девет цивила албанске националности, а нестало још пет особа“.

Радио Гораждевац је у септембру 2018. године снимио видео прилог о овом проблему.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed