Глас Српске, 4.7.2017, Најстарија ратна жртва је Српкиња која је имала 106 година

Миливоје ИВанишевић Фото: Вечерње новости

Миливоје ИВанишевић Фото: Вечерње новости

Београд – Директор Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић рекао је Срни да је најстарија жртва српска старица Боја Кењало, коју су у 106. години у концентрационом логору Луке у Бихаћу убили муслимански злочинци Алије Изетбеговића.

„Надајмо се да ће Гинис у догледно време објавити најстарије жртве ратова који су вођени у Европи, а можда и у свету, током двадесетог века. Ми Срби верујемо да је то наша покојница, коју су током рата у БиХ у концетрационом логору Луке у Бихаћу убили муслимански злочинци Алије Изетбеговића“, рекао је Иванишевић.

Он је навео да је старица Боја Кењало из села Рачићи, општина Бихаћ, рођена 1888. године, а убијена је у том концетрационом логору крајем октобра 1994. године у 106. години.

Иванишевић је истакао да је Боја Кењало најстарија ратна жртва или најстарија жртва женског пола, у 20. вијеку, као и најстарија жртва свих ратова, а можда и самих концетрационих логора у Европи.

„Она је најстарија жртва, која је директно убијена у логору, као и најстарија жртва српске националности, коју су убили муслимани у БиХ у 20. веку, а можда и од турских освајања средином 15. века“, навео је Иванишевић.

Он је подсјетио да је тијела несрећне старице и осталих српских жртава из села Рачићи српска војска преузела од убица 1. децембра 1994. године.

„Том приликом су на телима покојника констатоване бројне повреде нанете хладним оружјем“, напоменуо је Иванишевић.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed