СРНА, 3.12.2017, Владика Герасим: Тражићемо да нам предају кости светих мученика

Карловац – Његово преосвештенство владика горњокарловачки Герасим изјавио је Срни да није званично обавијештен о истраживању и прекопавању Шаранове јаме и других јама на Велебиту у које су усташе бацале побијене Србе, иако је надлежан за подручја гдје се оне налазе, али да ће тражити да кости жртава након ископавања буду предате Српској православној цркви.

„Кости жртава су наше и ми ћемо упутити захтев да нам се након ископавања оне предају, да их ми похранимо у наше храмове како доликује земним остацима светих мученика“, рекао је владика Герасим.

Он је додао да понеку информацију о прекопавању јама на Велебиту сазна „са стране, од других људи“.

„Забрињава нас то да нисмо обавештени о тим активностима и што се то ради потајно, што свакако оставља простора за манипулисање и прекрајање истине“, нагласио је владика горњокарловачки Герасим.

Комисија Владе Хрватске, задужена за истраживање и ексхумацију жртава Другог свјетског рата и послијератног периода већ трећи дан прекопава Шаранову јаму на Велебиту, изјавио је предсједник Удружења „Јадовно“ Душан Басташић.

Он је указао да нико од представника породица жртава није позван ни укључен у рад те комисије.

„Јама је већ неколико пута истраживана, а извјештаји о пронађеним остацима били су различити, што оставља простор за манипулацију“, подсјећа Басташић.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed