Горњи Милановац.рс, 19.11.2016, Обележена годишњица мисије Халијард

Операција Халијард, Прањани, 6. септембар 1944. Слева на десно: Капетан Ник Лалић (OSS Halyard Mission), ђенерал Драгољуб Михаиловић (ЈВО) и пуковник Роберт Макдуел (OSS Ranger Mission) Фото: НИП Погледи, Крагујевац, Србија

Операција Халијард, Прањани, 6. септембар 1944. Слева на десно: Капетан Ник Лалић (OSS Halyard Mission), ђенерал Драгољуб Михаиловић (ЈВО) и пуковник Роберт Макдуел (OSS Ranger Mission) Фото: НИП Погледи, Крагујевац, Србија

На Галовића пољу, у Прањанима, обележена је годишњица Халијард мисије.

Догађају су присуствовали амбасадор САД у Србији Кајл Скот, председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић и представници Војске Србије, Велике Британије и Сједињених Америчких Држава.

Обележавање годишњице започело је уз интонирање химни и полагање венаца на споменик. У Цркви је одржан помен учесницима Мисије. Након тога, оркестар ваздухопловства САД одржао је концерт у просторијама ОШ „Иво Андрић“ у Прањанима. На улазу у Дом здравља „Џон Кингсбури“ свечано је откривена табла.

Халијард мисија  је највећа акција спасавања савезничких снага иза непријатељских линија у Другом светском рату и изведена је у Србији. Спасавање савезничких пилота изведено је од стране авијације САД-а у сарадњи са Југословенском војском у Отаџбини генерала Драгољуба Михаиловића. На тај начин спасено је више од 500 америчких пилота, које су Немци оборили изнад Југославије. Највећи број пилота евакуисан је у Прањанима са импровизованог аеродрома 1944. године. Стотине сељака из околних села радило је свакодневно са воловским запрегама током марта 1944. године, како би изградили импровизовани аеродром за евакуацију. У америчким војним круговима ова спасилачка мисија позната је као Operation Halyard и сматра се једном од најуспешнијих спасилачких мисија иза непријатељских линија у историји ратова.

„Догађаји из те давне 1944. године само су доказ колико су наша два народа блиска. Овом приликом желим да се захвалим свим мојим сународницима и житељима прањанског краја што су поступили на најбољи могући начин и што су продубили наше пријатељство са америчким народом. Такође, желим да се захвалим Амбасади САД и Фондацији `Мисија Халијард` што нисте заборавили на овај чин нашег народа и што сваке године ојачавамо наше пријатељство. Хвала вам што сте посетили општину Горњи Милановац“ , истакао је председник општине Дејан Ковачевић.

Амбасадор Скот поздравио је окупљене грађане и захвалио се на гостопримству и обраћање завршио речима „хвала Прањани, хвала Србијо“.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed