Вечерње новости.ба, 3. 4. 2023, Улице у Мостару и даље носе имена усташа

Мостар: Улица Јуре Францетића Фото: Ослобођење.ба

Мостар: Улица Јуре Францетића Фото: Ослобођење.ба

ШЕСТ улица у Мостару које су назване по усташким злочинцима из Другог свјетског рата и даље нису преименоване, иако је гласовима већине одборника Градског вијећа то наложено да се уради још средином прошле године.

Иако су у јулу 2022. одлуку мостарског Градског вијећа о промјени назива улица које су именоване по Милету Будаку, Рафаелу Бобану, Јури Францетићу, Ђури Спужевићу, Вокићу и Лорковићу, те Иви Зеленики, поздравили Кристијан Шмит, амбасадори САД и Велике Британије у БиХ, шеф Делегације ЕУ Јохан Сатлер, као и представници јеврејске заједнице и антифашистичких удружења, скоро годину дана касније све је остало као и прије.

Предсједник Координације мостарских Срба Душан Голо за Српскаинфо каже да није претјерано изненађен тиме што шест улица у Мостару, међу којима и оне у строгом центру тог града, и даље носе старе називе.

– Као што сам говорио да нисам оптимиста да ће се нешто промијенити још у вријеме кад је Градско вијеће донијело одлуку о преименовању тих улица, тако мислим и данас. Већ дуже од 15 година постоје разне иницијативе да се имена тих улица мијењају, али је на томе сваки пут и остало. Улица у којој се налазе просторије Координације мостарских Срба и даље носи име Миле Будака – каже Голо.

Одлуком Градског вијећа у Мостару из јула прошле године одлучено је да се улица Миле Будака преименује у Шантићеву улица, улица Вокића и Лорковића требало је да промијени име у улицу Тина Ујевића, улица витеза Рафаела Бобана у улицу фра Људевита Ласте, улица жупана Ђуре Спужевића у улицу Ице Вољевице, улица Јуре Францетића у Хумску, а улица таборника Иве Зеленике у Улицу Циглана.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed