РТРС, Срна, 4. 12. 2022, На Радловцу служен помен за жртве усташког терора [Мапа]

Спомен, илустрација Фото: Фонет

Спомен, илустрација Фото: Фонет

Код спомен-обиљежја на гробљу Радловац у Прњавору служен је помен за 22 српска цивила из села Млинци, Парамије, Чорле, Гаљиповци и Срповци које су на данашњи дан 1941. године заклале усташе.

Према подацима Општинске организације СУБНОР-а Прњавор, најмлађа жртва је имала 17, а најстарија 49 година.

Радинка Живковић из Насеобине Лишње, чији је дјед Новак Симић из Млинаца такође звјерски убијен, изјавила је Срни да основне чињенице о овом монструозном злочину зна из прича свог оца.

– Усташе су током ноћи из села одвели мушкарце, Србе. Везали су их ланцима по двојицу, а они нису знали гдје нити зашто их одводе. Све се одвијало у тишини, а што је још страшније убили су их без иједног испаљеног метка – прича Живковићева.

Она каже и да је према казивању њеног оца, један од злочинаца био из Дервенте и осуђен је за своја злодјела, као и да нема сазнања да ли је и колико још њих процесуирано.

Мапу српских стратишта у пуном формату и са навигацијом можете погледати овде

Парастос и полагање вијенаца организовали су Општински одбор СУБНОР-а, Мјесна борачка организација Прњавор и породице жртава усташког терора.

Члан Предсједништва Борачке организације општине Прњавор Момир Крајишник каже да је ово била прилика за сјећање на невине жртве из Другог свјетског рата.

– Ријеч је о угледним људима из неколико прњаворских села, а убијени су с намјером да се затре све што је српско и на том подручју сузбије отпор фашизму – нагласио је Крајишник.

Споменик у Радловцу подигнут је 1973. године, а обновљен је и освештан 2011. године.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed