Глас Српске, 1.10.2009, Помен и сахрана краљевих војника

Билећа: Полагање венаца борцима Билећке четничке бригарде у спомен парку Фото: СРНА

Билећа: Полагање венаца борцима Билећке четничке бригарде у спомен парку Фото: СРНА

БИЛЕЋА – Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије данас ће у цркви Светог Саве у Билећи служити опијело ексхумираним припадницима Југословенске војске у отаџбини Билећке војно-четничке бригаде, најављено је из Одбора за изградњу спомен-обиљежја „Мера“.

Посмртни остаци ексхумирани су из масовне гробнице са локације „Мера“ у Билећи и биће сахрањени у новоизграђеној крипти у порти храма Светог Саве, а потом ће бити освештано мјесто у једном од градских паркова, гдје ће бити изграђен споменик за припаднике ове војске.

Пред крај рата, 2. октобра 1944. године у Билећу су ушле јаке партизанске јединице, а одмах послије тога почело је хапшење и стријељање припадника војске Краљевине Југославије у отаџбини и Покрета отпора, који су били под командом Драгољуба Драже Михаиловића.

Међу више од сто стријељаних био је велики број цивила и рањеника, који су одведени из билећке болнице. Они су довезени на локацију Селимовића Мера у центру Билеће и стријељани у плиткој масовној гробници.

Послије 65 година њихови посмртни остаци су ексхумирани.

– Према нашим подацима, овдје је за један дан, 2. октобра 1944. године стријељано 106 Билећана, углавном рањеника из болнице и цивила. Према некима, Билећа је тог 2. октобра ослобођена, они други тврде да је пала. Сматрам да је она тог дана пала, јер је направљен злочин и непотребна одмазда према недужним – рекао је члан Одбора за ексхумацију и сахрану жртава у Билећи у Другом свјетском рату професор Момчило Куреш.

Он је додао да је главнина припадника Краљеве војске у отаџбини раније отишла на југ према Дубровнику и Требињу, да би били ближе мору гдје су очекивали помоћ Енглеза, а то су искористили партизани и заузели град.

О билећким, као и о осталим невино настрадалим жртвама у источној Херцеговини, дуго се није смјело јавно говорити. У Одбору за ексхумацију и сахрану жртава планирају да у Доњем парку, у близини Споменика настрадалим партизанима, ускоро започне градња споменика за све пострадале припаднике Покрета отпора Драгољуба Михаиловића и Војске Краљевине Југославије.

Овај споменик требало би да буде знак помирења, да више никада у историји не би дошло до крвавог и бесмисленог братоубилачког рата међу Србима.

 

Хамзагиница

Билећани су побијени на муслиманском имању породице Селимовић, званом Селимовића Мера.

– Ту је живјела једна старија жена коју смо звали Хамзагиница. Она је знала да се овдје пред њеном кућом догодио тешки злочин и никада није дала да се ово дира и да се овдје нешто гради, тако је масовна гробница сачувана од скрнављења оволико година – појашњава Куреш.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed