РТС, 26.8.2020, Kомеморација у спомен на српску децу у логору Јастребарско

Јастребарско, хрватски нацистички логор за српску децу, под управом хрватске римокатоличке цркве, часних сестара конгрегације св. Винка Паулског Фото: jastrebarsko-jaska.blogspot.com

Јастребарско, хрватски нацистички логор за српску децу, под управом хрватске римокатоличке цркве, часних сестара конгрегације св. Винка Паулског Фото: jastrebarsko-jaska.blogspot.com

На гробљу у Јастребарском, испред споменика „Лик мајке с дететом у наручју“, одржана је комеморација поводом обележавања 78. годишњице ослобођења 737 српске деце из тог усташког логора.

Петар Раић, председник Заједнице удружења антифашистичких бораца и антифашиста Града Загреба и Загребачке жупаније, која је организатор комеморације, подсетио је да је 26. августа 1942. године 4. кордунашка бригада под вођством Николе Видовића напала Јастребарско, како би ослободила српску децу старости од једне до 14 година, која су била заточена на три локације у логору отвореном 12. јула исте године.

У дворац Ердоди, коњушнице италијанске војске и фрањевачки самостан транспортовано је око 3.000 деце после немачко-усташке офанзиве на Kозари, углавном из логора у Старој Градишки и Јасеновцу.

Снажнија и здравија деца, казао је Раић, смештена су у бараке, мања и болесна деца у дворац Ердоди, а изнемогла у самостан, којим је руководила часна сестра Берта Пулхерија.

Деца су већ пре доласка у Јастребарско била исцрпљена и болесна, 50 их је умрло током железничког транспорта у вагонима за стоку, а до партизанског напада и ослобођења умрло их је 468, подсетио је Иван Фумић, бивши председник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста.

„Јавности је тај логор представљан као дом или прихватилиште за напуштену српску децу, али шта је то него логор ако је био ограђен бодљикавом жицом и ако су га чувале усташке страже“, казао је Фумић, пренела је Хина.

Споменик „Лик мајке с дететом у наручју“ дело је вајара Стеве Петанића.

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed