РТС, Танјуг, 29.9.2017, Откривен споменик народном хероју Милану Тепићу

Споменик хероју Милану Тепићу откривен је у Београду на углу улица Љутице Богдана и Кнеза Александра Карађорђевића на Дедињу Фото: РТС

Споменик хероју Милану Тепићу откривен је у Београду на углу улица Љутице Богдана и Кнеза Александра Карађорђевића на Дедињу Фото: РТС

Споменик хероју Милану Тепићу откривен је у Београду на углу улица Љутице Богдана и Кнеза Александра Карађорђевића на Дедињу. Откривање споменика и полагање венаца одржано је поводом обележавања 26. годишњице од смрти хероја Милана Тепића.

Након откривања споменика, венце су положили министар одбране Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, чланови породице, представници Војске Србије, удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и грађани.

Милан Тепић је рођен у месту Комленац код Козарске Дубице 1951. године, а погинуо је 29. септембра 1991. у Беденику код Нове Раче. Не желећи да препусти непријатељу велико складиште оружја и муниције, мајор Тепић дигао је у ваздух војно складиште и себе.

Министар Зоран Ђорђевић рекао је у обраћању присутнима да су херојско дело и свесно поднета жртва одредили судбину мајора Милана Тепића, али и судбину многих других.

„Жалимо јер је Србија изгубила храброг и часног официра, узорног и поштеног грађанина и одважног војника. Његово дело веће је од свих нас и нема начина да то било ко од нас премери. Немерљиво је“, поручио је Ђорђевић.

Навео је да је мајор Тепић жртвујући себе спречио смрт недужних цивила, те је, да би сачувао њихове животе, жртвовао свој.

„Такви хероји не рађају се сваког дана. Хероји попут Тепића одредили су карактер и судбину читавог народа“, каже Ђорђевић.

Министар је навео да је мајор Тепић храбро бранио касарну у Бјеловару, а када је схватио да више не постоји могућност да је одбрани, услед упорног дејствовања далеко бројнијих хрватских паравојних снага, одлучио је да не дозволи непријатељу да дође до оружја и муниције којим би даље убијали његове саборце и недужан народ.

„Овај споменик који смо открили данас не указује част само Милану Тепићу, његовој породици, већ читавом српском народу. Захваљујући овом споменику, Србија је данас праведнија држава, боља него што је јуче била. Праведнија, јер је одала признање јунаку који то заслужује. И боља, јер је заштитила истину о човеку који је одлучио да оде у легенду“, рекао је Ђорђевић.

Откривању споменика присуствовали су и потпредседник Скупштине Србије Верољуб Арсић, начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, као и бројни представници Војске Србије.

Тепић је 19. новембра 1991. године постхумно одликован „за изванредан подвиг у борби против непријатеља приликом њиховог напада на касарну ЈНА у Бјеловару“ и проглашен народним херојем Југославије.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed