СРНА, 12. 4. 2023, Лучић: Српски народ поносан на доктора Лазу – In memoriam

Др Миодраг Лазић, ратни хирург доборовљац РС, директор Ургентног центра Ниш Фото: Twitter

Др Миодраг Лазић, ратни хирург доборовљац РС, директор Ургентног центра Ниш Фото: Twitter

Српски народ у цјелини треба да буде поносан на хероја – доктора Миодрага Лазића јер му је у најтежим моментима у Одбрамбено-отаџбинском рату пружио помоћ и утјеху, рекао је Срни некадашњи замјеник командира Српске гарде Српске Илиџе Мирослав Лучић, поводом три године од смрти овог хирурга.

Лучић је рекао да је доктор Лаза био људска громада и великан чије дјело не блиједи протоком времена.

„Доктор Лазић је био патриота који је с нама, раме уз раме, стао у одбрану српске нејачи у најтеже вријеме страдања, кад смо љубав према отаџбини доказивали с пушком у руци, а он са скалпелом, спасавајући рањене борце и цивиле надљудским напорима у тешким условима болнице `Жица` у Српској Илиџи“, истакао је Лучић, који је и замјеник начелника Источне Илиџе.

Он је напоменуо да ће за његови саборце доктор Лаза заувијек остати у срцима и памћењу.

„Не само сарајевски Срби, него српски народ у цјелини треба да буде поносан на хероја. Нека му је вјечна слава и хвала“, поручио је Лучић.

Доктор Лазић преминуо је 14. априла 2020. године у Нишу од посљедица вируса корона.

Вијест о његовој смрти дочекана је са великим жаљењем у Србији, Републици Српској и свуда гдје живе Срби, јер је живот несебично посветио свом народу.

За вријеме ратова деведесетих година прошлог вијека спасавао је животе у Републици Српској Крајини и Републици Српској.

За све што је тада учинио као ратни хирург-добровољац Орденом Светог Саве одликовао га је тадашњи српски патријарх Павле.

Као хирург је учествовао у пробоју коридора у јуну 1992. године, радио је у ратној болници „Коран“ на Палама, један је од оснивача ратне болнице „Жица“ у Блажују на првој линији фронта код Сарајева гдје је током 40 мјесеци, као једини хирург на подручју тадашњег Српског Сарајева, обавио више од 3.500 операција.

Његова посљедња жеља је била да га испрате уз звуке „Марша на Дрину“. Због тога је ова композиција одјекивала од Источног Сарајева до Ниша.

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed