СРНА, 12. 5. 2023, Служен парастос за мјештане Горњег Брезика страдале у три рата

Спомен, илустрација Фото: Глас Српске

Спомен, илустрација Фото: Глас Српске

За 86 мјештана Горњег Брезика код Брчког, страдала у три рата у 20. вијеку, данас је код спомен-обиљежја служен парастос.

Предсједник Удружења ветерана демобилисаних бораца Војске Републике Српске у Брчком Цвјетко Симић рекао је новинарима да се сваке године, на празник Светог Василија Острошког Чудотворца, окупе на овом мјесту како би одали почаст погинулима.

Предсједник Мјесног одбора Удружења ветерана у Горњем Брезику Мићо Перановић подсјетио је да је из овог мјеста у посљедњем Одбрамбено-отаџбинском рату страдало осам људи.

Он је додао да је у Првом свјетском рату страдало пет мјештана, а 73 у Другом свјетском рату, од којих су 43 цивилне жртве међу којима и је било и дјеце до десет година, које су убиле усташе.

„На споменику је уписано и име мог дједа Јове Перановића који је страдао у Првом свјетском рату. То је доказ да моја породица није ту од јуче, већ да у овом насељу живимо скоро два вијека“, навео је Перановић.

Демобилисани борац Војске Републике Српске Радо Тешић рекао је да се не смију заборавити они који су дали живот за слободу свог народа, те да млађима треба причати о њима и њиховој борби.

Парастосу у Горњем Брезику присуствовали су представници брчанских удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, као и представници Срба у извршној и законодавној власти дистрикта и српских политичких партија.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed