Глас Српске, 10. 08. 2023, Све учесталије скрнављење православних гробаља у ФБиХ и Хрватској: Срби нису добродошли ни на Задушнице

Надгробни споменици на гробљу у Прилужју уништени су експлозивом Фото: Блиц

Надгробни споменици на гробљу у Прилужју уништени су експлозивом Фото: Блиц

БАЊАЛУКА – Све учесталије скрнављење православних гробаља у ФБиХ и Хрватској шаље јасну поруку Србима, а то је да нису добродошли па ни једном годишње да обиђу мјеста гдје почивају њихови најмилији.

Рекао је то “Гласу Српске” предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић поводом најновијих вандалских напада на православна гробља у Санском Мосту и Новој Градишци.

На православном гробљу у Санском Мосту срушена је надгробна плоча у облику крста. То гробље није први пут на мети вандала.

Иста ситуација је и у селу Машићи код Нове Градишке, гдје је у јулу срушено 18 надгробних споменика, од којих је дио разбијен. Уништени су и споменици на православним гробљима у Ковачевцу и Новој Градишци.

– У ФБиХ и Хрватској православна гробља још од 1991. па све до данас редовно скрнаве Бошњаци и Хрвати. Ако не могу да сруше споменик, онда полупају цијели мермер изнад земље. У ФБиХ има више од 1.100 православних гробаља, а до сада је 1.000 оштећено. Само у Кантону Сарајево од око 90 православних гробаља, на више од 60 лупане су плоче – рекао је Радановић.

Наводи да је скрнављење гробаља у Хрватској свакодневна појава, само што сва та дешавања не долазе до медија.

– Дневно имамо пријаве рушења и разбијања споменика на православним гробљима у Горском Котору, Далмацији, Лици те другим мјестима. Тим чином из ФБиХ и Хрватске шаљу само једну поруку, а то је да Срби не треба да долазе ни на Задушнице, црквени празник када хришћани посјећују гробове својих ближњих. Дакле, порука је – до сада сте долазили једном, од сада немојте ни то, а ни не помишљајте да се враћате на огњишта са којих сте протјерани – навео је Радановић и додао да виновници тих догађаја обично не буду пронађени и санкционисани.

У Организацији породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила града Приједора сматрају да је споменик на гробљу у Санском Мосту оштетио појединац.

– Тих појединаца има и увијек ће их бити. Оштећиваће споменике и светиње. Ако би то било организовано рушење и уништавање, онда би то био крај БиХ. Са људске и моралне стране не би требало дирати нигдје на свијету у та мјеста, али очигледно нас има свакаквих – рекао је предсједник те организације Славиша Књегињић.

Требало би сви заједно, наводи он, да размишљамо о будућности и смиривању тензија, а никако да се враћамо у прошлост.

– Са рушењем и уништавањем гробаља и светиња враћамо се три деценије уназад. То што се десило у Санском Мосту је лоше, не само за Србе, већ и за Бошњаке. Шаље се лоша порука – сматра Књегињић, који се нада да ће надлежни органи пронаћи и санкционисати одговорне за вандализам у Санском Мосту и тим чином свима другима који се одлуче на исто недјело послати јасну поруку.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић изјавио је да су вандалски напади на православне светиње и гробља у ФБиХ постали уобичајена појава, док су таква дјела у Српској на нивоу статистичке грешке те најавио да ће у оквиру својих надлежности на нивоу заједничких институција БиХ покренути питање заштите вјерских објеката.

Бореновић је позвао надлежне да озбиљно приступе откривању починилаца, али и да се ухвате у коштац са проблемом учесталих напада на православне вјерске објекте у ФБиХ.
Истрага

Портпарол Полицијске управе Бродско-посавске Ката Нујић рекла је да је Полицијска станица Окучани увиђајем утврдила да је од 1. маја до 19. јула у Машићу код Нове Градишке на православном гробљу срушено више надгробних споменика.

– Полицијски службеници настављају рад на прикупљању информација, криминалистичко истраживање на утврђивању околности и важних чињеница за овај догађај с циљем откривања починилаца – казала је Нујићева.

 

 

Маријана Миљић Бјеловук

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed