Глас Српске, 13. 5. 2023, Служен парастос српским жртвама усташког покоља 1941. године у Глини

Глина: Крст на спомен-костурници ликвидираних Срба са Баније и Кордуна, први пут после 81 године, 12. 5. 2022. Фото: РТРС, Срна

Глина: Крст на спомен-костурници ликвидираних Срба са Баније и Кордуна, први пут после 81 године, 12. 5. 2022. Фото: РТРС, Срна

ГЛИНА – На православном гробљу у Глини данас је служен помен за више од 2.000 српских цивила које су звјерски побиле усташе у мају и августу 1941. године.

Помену, које је организовало Вијеће српске националне мањине града Глине, присуствовало је више од 100 Срба, међу којима и предсједник бањалучког Одбора за помоћ Косову и Метохији Милорад Арлов, који је потомак жртава.

Присуствовали су и градоначелник Глине Иван Јанковић и његов замјеник Бранка Митић Бакшић, замјеник жупана сисачко-мославачког из реда српске мањине Мира Олујић и руководство Вијећа српске националне мањине града Глине.

Арлов је, након полагања вијенаца на Спомен-костурницу, рекао да ту леже кости 2.000 Срба звјерски убијених у два покоља.

“У мајском покољу побијено је више стотина Срба из Глине, а у покољу који се догодио почетком августа 1941. године у глинској православној цркви убијено је око 1.500 Срба са Кордуна међу којима и моја четири претка”, рекао је Арлов.

Он је рекао да су кости свих жртава које су побацане у јаме у околини Глине након звјерског мучења и убијања пренесене 1951. године у изграђену спомен-костурницу.

“Захваљујући донацији Владе Републике Српске од 25.000 КМ, коју је одобрио премијер Радован Вишковић 2021. године, Спомен-костурница оронула од зуба времена и земљотреса потпуно је реновирана и остаће наредним генерацијама за сјећање да се никад не заборави, али и не понови”, додао је Арлов.

Арлов је захвалио руководству града Глина што поштује овај историјски догађај и што Срби сваке године могу слободно да положе цвијеће и прислуже свијеће.

Масовна убиства Срба у Глини почела су у мају 1941. године. Један од најсвирепијих и најјезивијих злочина у Независној Држави Хрватској био је покољ неколико стотина Срба у глинској православној цркви у августу 1941. године.

У покољу је страдало 1.200 невиних жртава, а у костурници на православном гробљу сахрањено је 2.000 жртава есхумираних у Прекопи 1951. године.

Спомен-костурница у Глини подигнута је 1951. године и у њу су пренесени посмртни остаци из јама у које су побацани звјерски убијени Срби у великом злочиначком покољу.

Одлуком Скупштине општине Глина од 27. априла 1964. године, 13. мај је проглашен Даном сјећања на жртве фашистичког терора.

 

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed