СРНА, 13. 9.2021, Служен помен страдалим Србима у 13 Западнокрајишких општина

Споменик "Крајишка суза" на Банстолу, Фото: РТВ

Споменик „Крајишка суза“ на Банстолу, Фото: РТВ

У фрушкогорском насељу Банстол данас је служен помен у знак сјећања на страдање више од 1.660 Срба и 120.000 протјераних са својих вјековних огњишта из 13 западнокрајишких општина 1995. године у нападу хрватских и муслиманских снага

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да је данашњи догађај прилика за сјећање на све српске страдалнике.

„Народ који не поштује своју прошлост и не успоставља културу сјећања и памћења не може имати своју будућност. Кроз историју смо показали, да знамо поштовати и прошлост и градити будућност“, рекао је Цицовић.

Протонамјесник Храма Благе Марије у Банстолу Синиша Хрвачанин нагласио је да су Срби страдали и протјерани са својих вјековних огњишта само зато што су били православне вјере.

Покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са вјерским заједницама Драгана Милошевић рекла је српска будућност да се на основу незаборава ради на утемељењу српске нације и њеног идентитета.

„Гарант да ће се то остварити је што су на челу Србије и Републике Српске озбиљни и одговорни државници, они који подигнутог чела говоре искључиво језиком истине“, рекла је Милошевићева.

Зоран Шебез из Новог Сада, чији је отац Млађен погинуо 1995. године у Јајцу, рекао је да је овај дан прилика да се сви поклоне сјенима страдалих предака, јер је њихова жртва велика.

Послије богослужења положени су вијеници на споменик „Крајишка суза“ испред Храма Благе Марије.

Вијенце су положили представници Покрајинске владе, Савеза крајишких удружења, Представништва Републике Српске у Србији, Фонда за избјегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, као и представници других завичајних удружења.

Помен је служен за страдале у општинама Дрвар, Гламоч, Босанско Грахово, Босански Петровац, Купрес, Србобран /Доњи Вакуф/, Јајце, Рипач /Бихаћ/, Босанска Крупа, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град и Шипово.

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed