СРНА, 17.7.2017, Одржан парастос Дражи Михаиловићу

Драгољу Дража Михаиловић, 1943. Фото: Архива

Драгољу Дража Михаиловић, 1943. Фото: Архива

БЕОГРАД, 17. ЈУЛА /СРНА/ – У Цркви Светог Саве на Врачару у Београду данас је служен парастос начелнику штаба Врховне команде Југословенске војске у отаџбини и министру војске, морнарице и ваздухопловства Краљевине Југославије Драгољубу Дражи Михаиловићу поводом 71 године од његовог стријељања.

Парастос, којем је присуствовало неколико десетина људи, служило је братство Храма Светог Саве.

Предсједник Удружења припадника Југословенске војске у отаџбини 1941-1945. године Душан Ђукић навео је за Срну да је број оних који долазе на парастос сваке године све мањи, јер су чланови Удружења остарјели или више нису живи.

Ђукић је навео да су приликом формирања Удружења 1992. године имали преко 200 чланова, а да их је данас остало двадесетак и да се труде да одрже обичај и сваке године дају помен Михаиловићу.

„Сада можемо да држимо помен и не смета нам нико, али раније је било незгодно, сада напокон може. Сада нам дозвољавају да поменемо Чичу. На помен дође некада стотињак људи, раније нас је било и више“, рекао је Ђукић.

Он је додао да је познавао Дражу Михаиловића лично, те да је његов отац био дивизијски генерал прије рата и да је био са Дражом од првог дана у Врховној команди, као и он лично.

„Сећам се Чиче. Са њим сам се растао у Босни, испод Теслића, оставио је нас петорицу-шесторицу у српском селу. Они су нас крили месец и по дана, иако су партизани стално претресали, нико нас није издао. Не знам да ли би у Шумадији могли да издржимо месец и по дана“, испричао је Ђукић и додао да је „Чича био диван човек“.

Ђукић је испричао да се млади људи у Србији нису могли сачувати од негативне пропаганде о Дражи Михаиловићу, која је присутна од 1945. године па до данас.

„Говор на крају парастоса обично држим ја и обично завршавам са – `Чича Дражо наше горско цвеће, Србија те заборавити неће’. Увек ме загуши у грлу на крају. Али, не сме да га заборави Србија, не смеју млади да га забораве“, навео је Ђукић.

Након Другог свјетског рата комунистичке власти су ухапсиле Дражу Михаиловића и осудиле на смрт за колаборацију и ратне злочине, послије чега је стријељан и сахрањен на тајном мјесту.

Виши суд у Београду, поступајући по Закону о рехабилитацији, 14. маја 2015. године, донио је одлуку о поништењу пресуде, којом је Дража Михаиловић осуђен на смрт и лишен грађанских права.

На тај начин Михаиловић је постао и судски рехабилитован и тиме неосуђиван.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed