СРНА, 19.4.2015, Потресно свједочење једног од најмлађих логораша

ДОЊА ГРАДИНА, 19. АПРИЛА /СРНА/ – Слободан Грујичић из села Машићи, општина Градишка, један од најмлађих логораша из Другог свјетског рата, изјавио је да је прошао пакао у јасеновачком логору, као и у Старој Градишци, Јабланцу и селу Млака, гдје је приликом заробљавања добио и број око врата.

„У Јасеновцу смо били у вагонима, а одатле су нас премјестили у Сисак из којег сам касније пуштен кући на основу писма мога оца, који је био заробљен и одведен у Њемачку“, рекао је Грујичић новинарима у Доњој Градини, гдје је дошао на обиљежавање Дана сјећања на жртве усташког злочина- геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина.

Грујичић свједочи да су у селу Млака убијени његови ујак, стриц и дјед, наводећи да су усташе људе убијале чекићима и маљевима.

Он каже да се сјећа да је доста мјештана из његовог села одведено у концентрациони логор Јасеновац, од којих се многи нису вратили живи.  Грујичић наводи да је међу онима које су усташе одвеле у логор било највише дјеце, жена и стараца.

У Доњој Градини у 10.00 часова отворена је изложба ликовних и литерарних радова ученика из цијеле Републике Српске о теми страдње народа у Јасеновцу.

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed