РТС, 22. 4. 2015, Дан сећања на жртве геноцида

На Споменик жртвама геноцида на Старом сајмишту, месту некадашњег логора током Другог светског рата положени су венци и одата почаст жртвама у оквиру обележавања Дана сећања на жртве холокауста и геноцида.

Организатор комеморативна церемоније била је Влада Србије а венац на Споменик је положио министар одбране Братислав Гашић истакавши да се не сме заборавити све што се дешавало у овом али и осталим логорима смрти, преноси Танјуг.

„Одајемо почаст страдалима и подсећамо ко су били крвници а ко су и зашто биле жртве“, рекао је Гашић подсетивши да су на простору логора Старо сајмиште, током Другог светског рата на најбруталнији начин убијани Срби, Јевреји, Роми…

Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату, обележава се у спомен на 22. април 1945. године, када је дошло до пробоја усташког логора у Јасеновцу.

За датум обележавања узет је 22. април – дан када је група од 1.075 преосталих логораша тог дана 1945. кренула у пробој из логора Јасеновац, а само њих 127 се домогло слободе.

Према проценама, које је на основу првих ексхумација извршила државна Комисија ФНРЈ, а које је потврдио и Центар „Симон Визентал“, у јасеновачким логорима је нестало 500.000 Срба, 80.000 Рома, 32.000 Јевреја и неколико десетина хиљада антифашиста различитих националности.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed