РТРС, Срна, 19. 4. 2023, Промовисана сабрана дјела академика Милорада Екмечића

Академик Милорад Екмечић (1928–2015)

Академик Милорад Екмечић (1928–2015)

У Бањалуци је данас промовисан петнаестотомни свезак Сабраних дјела академика Милорада Екмечића која је објавила „Православна реч“ из Новог Сада, заједно са Архивом АП Војводина, што представља изузетан кулутурни и научни подухват.

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ Рајко Кузмановић рекао је током представљања у овој институцији да је жеља да овај свезак у свијет пренесе поруку да је ријеч о великом дјелу и човјеку.

„Промоција полази из наше академије као научне и репрезентативне институције и та порука која се одавде шаље јесте поздрав Екмечићевом уму, таленту и његовој опредијељености за велику побједу српске науке и српског утицаја у овом дијелу Балкана“, навео је Кузмановић.

Члан Српске академије наука и уметности /САНУ/ Славенко Терзић је, подсјетивши да је Екмечић био један од највећих, ако не и највећи српски историчар 20. вијека, нагласио да је он своје радове писао на огромној архивској грађи из домаћих и страних архива.

„Екмечић се бавио кључним питањима српске, балканске и југословенске историје од 16. вијека до наших дана. Био је изузетно образован и један од ретких историчара који је, поред историјске грађе, користио и знања других наука – историјске социологије, психологије, философије. Био је човек енциклопедијског ума“, навео је Терзић.

Ова сабрана дјела Милорада Екмечића објављена су уз подршку војвођанске Покрајинске владе.

Академик Милорад Екмечић рођен је 1928. године у Пребиловцима, општина Чапљина, а преминуо 2015. у Београду.

Општу историју дипломирао је у Загребу 1952. године, а докторску дисертацију „Устанак у Босни 1875-1878. године“ одбранио је у Загребу 1958. године.

Био је члан Академије наука и умјетности БиХ од 1973. године, а Српске академије наука и уметности од 1978. године. Био је дописни члан и Црногорске академије наука и умјетности, као и члан Академије наука и умјетности Републике Српске.

Тадашњи предсједник Републике Српске Рајко Кузмановић га је 2010. године одликовао Орденом части са златним зрацима, а добитник је Кочићеве награде и Ордена Светог Саве.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed