Глас Српске, СРНА, 10. 7. 2023, Почела изградња споменика страдалим Србима требевићког краја

Спомен, илустрација Фото: Глас Српске

Спомен, илустрација Фото: Глас Српске

ИСТОЧНО САРАЈЕВО – У порти цркве Светог Илије на Лукама на Требевићу данас је отпочета изградња споменика страдалим Србима требевићког краја, жртвама усташког терора и припадницима Југословенске краљевске војске у периоду 1941-1945. година, као и погинулим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је Срни да је изградња овог споменика један од пројеката којим се његује култура смјећања у Источном Сарајеву.

Ћосић је истакао да је изградњу споменика, чија ће градња коштати око 60.000 КМ, благословио Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

Он је нагласио да ће град Источно Сарајево, у сарадњи са начелником општине Источно Ново Сарајево Јованом Катићем и начелником општине Пале Бошком Југовићем, у периоду од мјесец дана изградити споменик и тиме употпунити порту прелијепе цркве брвнаре на Лукама.

„Овим ћемо вратити само дио дуга страдалим Србима требевићког краја који су дали своје животе, страдавши за своју вјеру, народ и слободу живљења на нашим просторима“, истакао је Ћосић.

Он је нагласио да ће будуће спомен-обиљежје симболизовати заштиту православне вјере и жртву народа Требевића.

Ћосић је додао да је централна фигура сачињена од двоглавог орла заштитника, који својим крилима штити бијели крст.

Он је нагласио да ће се на постаменту наћи имена страдалих цивила усташког терора на подручју Требевића, као и списак припадника Југословенске војске у отаџбини на челу са командантом Стјепаном Лучићем и списак припадника Војске Републике Српске требевићког краја у посљедњем Одбрамбено-отаџбинском рату.

Ћосић је додао да је унутар храма предвиђена плоча са именима заслужних за изградњу и обнову храма.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed