СРНА, 2. 8. 2023, Парастос за 296 Срба које су убиле усташе на Илиндан 1941. [Мапа]

Спомен, илустрација Фото: Фонет

Спомен, илустрација Фото: Фонет

У Храму Свете великомученице Марине у Масловарама код Новог Града служен је парастос за 296 Срба из насеља Масловаре, Црна Ријека и Јошава које су усташе убиле 1941. године.

Парастос за страдале служио је свештеник Славољуб Моравац који је у пригодној бесједи поручио да је сјећање на невино страдале света обавеза.

„Они су осуђени без суда и страдали су само зато што су били православни Срби. Било је то велико страдање. Ово што чинимо, то је за нашу душу и свијетли образ“, рекао је Моравац.

Након парастоса, у оквиру обиљежавања Дана страдања цивилног становништва ове општине у Другом свјетском рату, служен је и помен код спомен-костурнице у Црној Ријеци и Благај Ријеци.

У Доњем Водичеву, засеоку Вуруне од 19.00 часова помен ће бити служен код спомен-обиљежја за 33 жртве, те на гробљу у овом засеоку гдје су сахрањене још 42 жртве које су усташе на свиреп начин убиле 2. августа 1941. године.

Крајем јула и почетком августа 1941. године у овом погрому убијено је и 106 дјеце, свих узраста, а само у засеоку Вуруне, у једном подруму, заклано је 24 дјеце.

У Другом свјетском рату страдало је око 7.000 грађана ове општине од којих је око 5.000 цивила.


Мапу у новом прозору, са навигацијом и у пуној резолуцији можете погледати овде

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed