СРНА, 22.4.2016, Навршава се 17 година од убиства 16 радника РТС-а

Споменик „Зашто“, Ташмајдан, Београд Фото: klubputnika.net

Споменик „Зашто“, Ташмајдан, Београд Фото: klubputnika.net

БЕОГРАД, 22. АПРИЛА /СРНА/ – Удружење новинара Србије /УНС/ подсјећа да се вечерас послије поноћи навршава 17 година од убиства 16 медијских радника у НАTО бомбардовању Радио-телевизије Србије /РTС/.

У ноћи 23. априла 1999. у 2.06 часова НАТО је у нападу на зграду телевизије усмртио 16 радника РТС-а, што је био први случај у историји да је медијска кућа проглашена за легитимни војни циљ.

„Бомбардовањем РTС-а 1999. године установљена је пракса употребе војне силе против медија у међународним сукобима, упркос томе што су они цивилни објекти и не смеју бити војни циљ“, саопштено је из УНС-а.

За овај ратни злочин, како се напомиње, до сада је једино одговарао тадашњи директор РTС-а Драгољуб Милановић, који је издржао казну затвора од десет година јер није предузео мјере да се запослени РTС-а заштите и евакуишу након пријетњи да ће зграда бити бомбардована.

УНС истиче да су све значајне глобалне организације за заштиту људских права осудиле убијање цивила у РTС-у, а да „Амнести интернешнел“ намјеран напад на зграду РTС-а, као цивилни објекат и убијање 16 медијских радника сматра ратним злочином.

УНС подсјећа да је Европска федерација новинара /ЕФЈ/ на Скупштини у Београду 2011. године позвала своје чланице да се придруже УНС-у приликом обиљежавања 23. априла, Дана сјећања на 16 медијских радника убијених у НАTО бомбардовању РTС-а.

УНС подржава и цијени досадашњи рад српске Комисије за истраживање убистава новинара и очекује да ће она имати кључну улогу у расвјетљавању свих околности убиства 16 медијских радника.

УНС се придружује иницијативи Комисије да позове Комитет за заштиту новинара из Њујорка да на своју листу убијених новинара и медијских радника уврсти и 16 радника РTС-а.

У знак сјећања на погинуле, у београдском Ташмајданском парку, код зграде РТС-а, подигнут је споменик „Зашто?“, којим породице и пријатељи страдалих постављају питање зашто су новинари погинули.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed