Срна, 28.6.2015, Положени вијенци на спомен капелу Младобосанцима

Спомен-капела припадницима "Младе Босне" на гробљу Свети арханђели Георгије и Гаврило у Сарајеву Фото: Срна

Спомен-капела припадницима „Младе Босне“ на гробљу Свети арханђели Георгије и Гаврило у Сарајеву Фото: Срна

САРАЈЕВО, 28. ЈУНА /СРНА/ – Полагањем вијенаца на Спомен-капелу припадницима „Младе Босне“ на гробљу Свети арханђели Георгије и Гаврило у Сарајеву, данас је, у организацији Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ „Просвјета“, одата почаст учесницима Сарајевског атентата.

Руководство СПКД „Просвјета“, представници Српске православне цркве – Црквене општине Сарајево, Хуманитарног удружења „Добротвор“ и Удружења „Свети Марко“ положили су вијенце на Спомен-капелу гдје су сахрањени Гаврило Принцип и остали видовдански мученици.

Вијенац је положио и амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић који је нагласио да је Видовдан дан који славе сви Срби у свијету и да је то историјски датум за све Србе.

„Почаст одајемо људима из `Младе Босне` који су се борили за уједињење словенских народа на овом простору. Борили су се за племениту и добру идеју која је живјела 70 година и данас је више нема. Ми можда нећемо живјети заједно, али немојмо бити једни против других“, поручио је Вукићевић.

Он каже да припадници „Младе Босне“ нису узалуд дали животе, нити њихова борба треба да буде тумачена на погрешан начин, јер они нису били једнонационални, а циљ им је био уједињење свих Словена.

Предсједник „Просвјете“ у Сарајеву Саво Влашки каже да није добро овдашње тумачење улоге Гаврила Принципа у прошлом вијеку и данас и да он није никакав терориста како га често без икакве основе етикетирају.

„Поставља се питање зашто су уклоњене стопе Гаврила Принципа из Сарајева. Нема ни назива Музеја `Младе Босне`, ни имена Принциповог моста“, рекао је Влашки.

Историчар Слободан Шоја рекао је да су данас дошли пријатељи „Младе Босне“ и БиХ да одају почаст, не убицама, него људима који су се борили за своју земљу, слободу и правду.

Осим Спомен-капеле, представници СПКД „Просвјета“ посјетили су гроб још једног од чланова „Младе Босне“ Ивана Крањчевића који је сахрањен на гробљу Баре, док су чланице Клуба „Мис Ирби“ положиле цвијеће на гроб великог хуманитарца и добротвора Аделине Паулине Ирби.

Посмртни остаци видовданских хероја сакупљени су по затворима земаља бивше монархије Аустро-Угарске у којима су тамновали, након чега су 7. јула 1920. године сахрањени у заједничкој гробници у Сарајеву.

Капела Светог арханђела посвећена видовданским херојима отворена је 19 година касније. На капели су исписани стихови црногорског пјесника Петра Другог Петровића Његоша: „Благо оном ко довијека живи, имао се рашта и родити“.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed