Срна, 29.6.2015, Дан сјећања на жртве НДХ обиљежавати 21. августа

Споменик арх. Богдана Богдановића у логору Јасеновац Фото: Политика

Споменик арх. Богдана Богдановића у логору Јасеновац Фото: Политика

ЛОНДОН, 29. ЈУНА /СРНА/ – Спомен-фондација Јасеновац и Холокауст /Jasenovac and Holocaust Memorial Foundation/ упутила је данас приједлог Европском парламенту да 21. август прогласи за међународни дан сјећања на жртве усташког режима у Независној Држави Хрватској /НДХ/ у Другом свјетском рату.

Ова добротворна организација из Велике Британије саопштила је да је овај датум предложен јер је на тај дан 1941. године највећи систем хрватских концентрационих логора Јасеновац „почео да гута све оне чији је једини злочин био што нису били Хрвати римокатоличке вјероисповијести, у првом реду Србе, Јевреје и Роме“.

Сви британски парламентарци су позвани да подрже ову иницијативу, а специјални захтјев за подршку такође је упућен и предсједавајућем ОЕБС-а, министру спољних послова Србије Ивици Дачићу.

Из Фондације подсјећају да су се, за разлику од нацистичких концентрационих логора за истребљење гдје је геноцид био „индустријализован“, системи хрватских концентрационих логора „истакли у бестијалном и патолошком мучењу жртава какво није запамћено у историји човјечанства, сједињавајући европски Холокауст са симултаним програмом Србоцида и Ромицида“.

„Само сјећањем на све ове невине жртве, било да су убијане на кућним огњиштима, бацане у бездане јаме или пак морене у хрватским концентрационим логорима за истребљење, моћи ћемо коначно рећи `Никада више`“, поручила је директор Спомен-фондације Јасеновац и Холокауст Драгана Мијатовић Tомашевић.

У Фондацији очекују да ће овај приједлог бити размотрен и усвојен у Европском парламенту и да ће 21. август, почетак рада јасеновачког система хрватских концентрационих логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома, бити проглашен даном сјећања на жртве геноцида и Холокауста на територији НДХ у Другом свјетском рату.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed