Срна, 3.4.2016, У Маутхаузену положен камен темељац за капелу посвећену Србима

Макета будуће српске капеле која се подиже у Маутхаузену Фото: РТС / Весна Кнежевић

Макета будуће српске капеле која се подиже у Маутхаузену Фото: РТС / Весна Кнежевић

МАУТХАУЗЕН, 3. АПРИЛА /СРНА/ – У аустријском граду Маутхаузен данас је положен камен-темељац за изградњу спомен-капеле посвећене Србима који су страдали у логору Маутхаузен у Првом свјетском рату.

Шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић изјавио је Срни да се очекује да би изградња цркве требало да буде завршена у сљедећим мјесецима, подсјећајући да су иницијална средства обезбијеђена захваљујући предсједнику Републике Српске Милораду Додику.

Он је рекао да је почело прикупљање средстава за изградњу, да је најављена Влада Горње Аустрије као суфинансијер, те да се и у Цркви прикупљају добровољни прилози.

Филиповић је навео да су данашњем догађају присуствовали највиши званичници који су позвани из Горње Аустрије, међу којима је гувернер Јозеф Пурингер и његов замјеник, затим градоначелник Маутхаузена, чланови парламената, те представници дипломатског кора из Србије, Русије, Њемачке и Италије.

Присуствовали су и Његово преосвештенство епископ аустријско-швајцарски Андреј, те највиши римокатолички представник Горње Аустрије, као и представници Министарства унутрашњих послова Аустрије и многобројни припадници дијаспоре и српске заједнице.

Полагању камена-темељца присуствовали су и представници институција Аустрије које су помогле у организацији и добијању дозвола за изградњу капеле, у првом реду Црног крста који одржава војна гробља у Аустрији и државама које су биле у Хабзбуршкој монархији. „Они, између осталог, одржавају и ово гробље на коме ће бити капела“, напоменуо је Филиповић.

Филиповић је рекао да су се сви званичници и гости, који детаљније познају пројекат, најискреније захвалили Републици Српској, која је једним дијелом активно подржала изградњу капеле.

Он је рекао да је, као шеф Представништва Српске, члан Грађевинског одбора за изградњу капеле, у којем је, између осталих, владика Андреј. „Грађевински одбор наставља рад и желимо да у скорије вријеме спомен-капела буде завршена“, додао је Филиповић.

Српска православна црква раније је саопштила да иницијатива за подизање ове спомен-капеле потиче од Гордане Илић Марковић са Института за славистику Бечког универзитета, која се посљедњих година посветила истраживању упокојених српских војника ратних заробљеника у Аустрији.

Из СПЦ су навели да је у Маутхаузену дуго прије било ког нацистичког концентрационог логора – већ на почетку Првог свјетског рата, септембра 1914. године, отпочело подизање логора за ратне заробљенике.

„На великом простору поред железничке пруге током времена овде у логору је било понекад и 40.000 људи: Срби, Руси и пре свега Италијани. Хиљаде њих је почев од јануара 1915. године умрло услед епидемије тифуса“, истакнуто је у саопштењу.

Из СПЦ су додали да документа из ондашњег времена потврђују устројство српског гробља од 1916. године.

„Данас се може успоставити број од 7.038 Срба сахрањених у Маутхаузену, а осим њега, у Хабзбуршкој монархији било је и других таквих војних гробаља, `којима се у будућности мора посветитити већа пажња тиме што ће се истражити`“, наведено је у саопштењу.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed