Глас Српске, СРНА, 21. 5. 2024, Вријеме не лијечи ране: Бијеле руже за 12 бањалучких беба, црвена за Слађану

Бања Лука: Споменик Живота, за Дванаест звјездица, Фото: Интернет

Бања Лука: Споменик Живота, за Дванаест звјездица Фото: Интернет

Код Споменика „12 беба“ на бањалучком Новом гробљу данас је служен парастос и положено цвијеће поводом обиљежавања 32 године од страдања 12 бањалучких беба.

Цвијеће су положили чланови породица 12 бањалучких беба, министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић, предсједник Републичке организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Исидора Граорац, предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Горан Рогић, као и припадници Трећег пјешадијског (Република Српска) пука, те представници Градске управе.

Симболично је положено 12 бијелих ружа за трагично преминуле бебе, као и једна црвена ружа за Слађану Кобаш.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је поводом обиљежавања 32 године од страдања 12 беба у Клиничком центру Бањалука усљед недостатка кисеоника, да је то један од најпотреснијих догађаја током Одбрамбено-отаџбинског рата.

„Када се осврнемо на то вријеме, не можемо, а да се с огромном тугом не присјетимо смрти 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника. Не можемо да се не присјетимо недостатка хране, лијекова и горива у Крајини. Исто тако не можемо ни да заборавимо безосјећајност међународне заједнице која није дозволила ниједан хуманитарни лет до Бањалуке да би се допремили лијекови и кисеоник за новорођенчад у бањалучком породилишту“, рекао је Вишковић.

Он је истакао да су били узалудни сви апели који су тада упућени међународној заједници за помоћ или одобрење хуманитарних летова за Крајину, како би се спасили животи беба.

„Међународна заједница нам је тада показала своје лице, на којем су се огледали ароганција и цинизам. Ево и данас, 32 године послије, гледамо то исто лице међународне заједнице и нападе на српски народ. Зато не смијемо заборавити и зато не можемо опростити“, рекао је премијер Српске.

У 11 часова предвиђено је полагање цвијећа на Спомен-обиљежје „Живот“ у центру града, а најављено је и присуство српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић и предсједника Народне скупштине Ненада Стевандића.

У Бањалуци се данас обиљежавају 32 године од смрти 12 беба у тадашњем Клиничком центру које су умрле због неразумијевања свјетских моћника који нису дозволили транспорт кисеоника.

Одлуком Савјета безбједности УН у мају и јуну 1992. године били су забрањени међународни летови, чак и они са боцама кисеоника из Београда за Бањалуку, због чега је преминуло 12 тек рођених беба које су биле у инкубаторима.

Тринаеста беба Слађана Кобаш изгубила је битку за живот са 14 година, а четрнаестој беби Марку Медаковићу недостатак кисеоника оставио је посљедице за цијели живот.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed