Срна, 9.10.2015, Усвојена резолуција о генициду над Србима

КРУПА НА УНИ, 9. ОКTОБРА /СРНА/ – Скупштина општине Крупа на Уни усвојила је Резолуцију о геноциду над српским народом на простору Подгрмеча, општине Босанска Крупа, који су у периоду 1941-1945. године починиле НДХ и њене слуге, и о почињеном прогону и етничком чишћењу Срба из Подгрмеча у периоду 1992-1995. године.

У документу је назначено да је од 1941. до 1945. године почињен геноцид на подручју лијеве и десне обале Уне у Подгрмечу и над српским избјеглицама са Баније, Кордуна и Лике с намјером да се затре сваки траг о 21.000 страдалих Срба, од којих је око 8.000 дјеце и 7.500 жена, старих и изнемоглих, због идеологије НДХ-а да се трећина Срба побије, трећина покатоличи, а трећина протјера.

„Злочини почињени на монструозан начин не заборављају се нити застаријевају и морају остати забиљежени на историјски утемељеним чињеницама“, наводи се у Резолуцији.

У Резолуцији се истиче да, осим тога, не смију бити заборављени ни они који су послије 50 година на исти начин и од истих актера протјерани.

„Народ Подгрмеча, грађани општине Крупа на Уни, згражавају се над сваким видом злочина, геноцида, прогона, насиља и зато хоће и траже да се злочин над Србима Подгрмеча предочи добронамјерним и мирољубивим људима, свјетској политичкој и правној јавности, да се жртве не забораве и да се злочини осуде“, наведено је у Резолуцији коју су одборници СО Крупа на Уни усвојили у сриједу, 7. октобра.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed