СРНА, ДИЦ Веритас, 29.02.2024, Три од шест идентификованих особа са списка Веритаса – Срби

Ексхумација, илустрације Фото: Вечерње новости, Танјуг

Ексхумација, илустрације Фото: Вечерње новости, Танјуг

У Заводу за судску медицину у Загребу идентификовани су посмртни остаци шест особа страдалих у протеклом рату, од којих су три са списка Документационо-информационог центра “Веритас”, док за три нису достављена имена, а ријеч је о посмртним остацима преузетим са подручја БиХ.

Према “Веритасовим” сазнањима идентификовани су четрдесетосмогодишњи Србин Петар /Дане/ Бјелобаба из Радуча код Госпића, који је убијен у августу 1995. године за вријеме хрватске акције “Олуја”. Његове посмртне остатке породица ће сахранити у породичној гробници у родном селу 9. марта.

Међу идентификованим је и Србин Миленко /Ђуре/ Јапунџић /77/ из Рудопоља код Грачаца, такође убијен у “Олуји”, а његове посмртне остатке породица ће сахранити у породичну гробницу у Рудопољу.

Идентификована је и Анкица /Томе/ Вујновић /59/ из Дивосела код Госпића /Хрватица удата за Србина/, која је убијена 9. септембра 1993. године приликом напада на подвелебитска села Дивосело, Читлук и Почитељ у хрватској акцији “Медачки џеп”.

Из “Веритаса” су подсјетили да је у посљедњих 20 година из заједничких, масовних и појединачних гробница, укључујући и ексхумације у организацији самих породица, ексхумирано укупно 1.633 посмртна остатка Срба са подручја Хрватске и бивше Република Српске Крајине /РСК/, укључујући и оне који су са њима живјели и ратовали на њиховој страни.

Од тога је до сада идентификовано 1.259 посмртних остатака, док их још 345 чека на идентификацију.

Тренутно се на “Веритасовом” списку несталих налази 1.504 особа чије судбине још нису расвјетљене, међу којима је 1.074 /71 одсто цивила/ и 422 /28 одсто/ жене.

Највише их је нестало у посљедњој ратној години – 744 или 49 одсто, а затим у првој ратној години 602, односно 40 одсто.

“Веритас“ тренутно располаже подацима за више десетина познатих мјеста укопа са више од 150 посмртних остатка на подручју Хрватске, покопаних углавном под ознаком “непознат”, који и 29 година по престанку рата, искључиво због опструкције хрватске стране, чекају на ексхумацију.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed