Српска24, Слободна Херцеговина, 21. 2. 2023, Преминуо Павле Булут: Одлазак посљедњег свједока усташког улочина у Пребиловцима

Спомен, илустрација Фото: Глас Српске

Спомен, илустрација Фото: Глас Српске

Преминуо је Павле Булут (96), последњи Пребиловчанин који је свједочио страшном усташком злочину 1941. године. Павле Булут је један од оснивача и први председник скупштине СНД ”Пребиловци”, најзначајније организације у Србији које окупља Србе из долине Неретве.

Дао је немјерљив допринос у обнови храма Христовог Васкресења , као и подизању Културног и духовног центра ”Свети краљ Милутин” у Пребиловцима. Био је и први кум славе канонизованих Пребиловачких и доњехерцеговачких мученика чије су мошти сахрањене у крипти овог спомен храма.

У рату је изгубио десет чланова породице. Имао је мање од 14 година када су усташе упале у његово родно село и направиле злочин који је ово место уписало у светску историју као најстрадалније село у Европи у Другом светском рату.

Павелићеви кољачи су 6. августа 1941. године убијали жене и децу бацајући их у јаму Голубинку код Шурманаца. У Пребиловцима је потпуно уништено 57 породица, а 36 огњишта је угашено. Петог и шестог августа 1941. од 994 мештана побијено 823.

Павле Булут је 2016. године у разговору за портал Слободна Херцеговина испричао како је преживио усташки покољ у Пребиловцима, преноси Слободна Херцеговина.

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed