Танјуг, 12.4.2017, Вишеград: Откривен крст, спомен обележје подигнуто у знак сећања на Русе погинуле у редовима Војске РС

Вишеград: Откривен крст, спомен обележје подигнуто у знак сећања на Русе погинуле у редовима Војске РС Фото: Твитер  @VladoMaric

Вишеград: Откривен крст, спомен обележје подигнуто у знак сећања на Русе погинуле у редовима Војске РС Фото: Твитер @VladoMaric

ВИШЕГРАД – У организацији Одбора за неговање традиције ослободилачких ратова Владе РС, Борачке организације РС и Општине Вишеград на узвишењу Стари град у Вишеграду данас је откривен руски крст, спомен обележје подигнуто у знак сећања на Русе погинуле у редовима Војске РС.

Председник Председништва Борачке организације Вишеград Милисав Васић је том приликом рекао да је планирано да крст буде откривен на данашњи дан када се у РС обележава Дан руских добровољаца.

Крст је висок пет и по метара, тежине 400 килограма, а донирало га је Удружење ветерана „12 април“ из Косовске Митровице, и је подигнут уз благослов свештенства црквене општине Вишеград, пренеле су агенције.

Удружења породица жртава из периода агресије на БиХ, као и представници Бошњака у Вишеграду изградњу крста на брду изнад ћуприје Мехмед-паше Соколовића сматрају провокацијом и наставком продубљивања мржње и ратних рана које су на овом подручју веома дубоке.

Као одговор на пројекат Борачке организације, чији су чланови градили руски крст на Старом граду, они су најавили да ће на левој обали Дрине, на локацији Буткове стене, изградити споменик у облику љиљана у знак сећања на око 3.000 жртава злочина у Вишеграду.

На вишеградском војничком гробљу Мегдан је претходно одржан парастос погинулим руским добровољцима и положени венци на споменик који је, у овом гробљу, раније изграђен.

У Дому културе биће промовисана књига „Из дневника руског добровољца“.

Иначе, према подацима Владе РС у редовима ВРС од 1992.-1995. године ратовало је око 700 руских држављана, а од 37 погинулих њих 7 је живот изгубило на подручју Вишеграда.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed