Танјуг, 18.7.2017, Обележена 19. годишњица масовне отмице Срба у Ораховцу

Обележена 19. годишњица масовне отмице Срба у Ораховцу Фото: Танјуг

Обележена 19. годишњица масовне отмице Срба у Ораховцу Фото: Танјуг

Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији обележило је данас годишњицу масовне отмице Срба у селима Ретимље, Оптеруша и Ораховац 1998. године

Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији обележило је данас годишњицу масовне отмице Срба у селима Ретимље, Оптеруша и Ораховац 1998. године.

Годишњици отмице Срба у општини Ораховац, присуствовала је и шефица одсека Комисије за нестала лица Владе Србије Љиљана Крстић која је изразила захвалност породицама окупљеним око Удружења на истрајности у решавању проблема несталих лица.

Подсетивши на злочине који су се десили од 13. до 19 јула 1998. године, Крстић је рекла да је тада киднаповано 40 људи, а да су пронађени и идентификовани посмртно остаци 36 жртава и предати породицама да их сахране.

„И даље траје борба за Комисија за нестала лица ће настојати да се избори са проблемом“, поручила је Крстић.

Потпредседник Удружења породица киднапованих и убијених на КиМ Драган Пиљевић поручио је како му је жао што у протеклој деценији није учињено довољно да би породице жртава добиле правду, те да се нада да ће садашња власт да учини више.

Са његовим речима сагласио се и председник Удружења Симо Спасић који је подсетио на судбину оних који су 1998. били отети, изразивши жалост што претходна власт, према његовим оценама, није учинила довољно да се пред лице правде одведу одговорни албански злочинци.

Спасић се осврнуо и на ослобађање Рамуша Харадинаја од стране Апелационог суда у Француској, рекавши да је то „највеће зло“ које је задесило српске жртве.

Спасић је поновио сталне захтеве Удружења на чијем је челу, међу којима су и захтев да се цивилним предратним и ратним цивилним жртвама признају једнака права као што су то урадили и Хрватска и Албанија.

Такође, Удружење породица убијених и киднапованих на КиМ тражи да се постави споменик свим жртвама од Хоргоша до Кошара, каже Спасић.

Током његовог говора, чланови Удружења, укључујући и њега, симболично су подигли црвене картоне у упутили их „свима онима који су одговорни за њихова страдања“, али и Европској унији и високој представници ЕУ за спољну политику и безбедност Федерики Могерини, због њиховог признања Косова.

Удружење је, током данашњег обележавања, уручило захвалницу председнику Одбора за Косово и Метохију Миловану Дрецуну због његовог, рекао је Спасић, залагања за права породица киднапованих.

Директор БИА Братислав Гашић такође је присуствовао данашњем обележавању и обишао просторије Удружења у којима су изложене фотографије жртава.

Гашић се, након обиласка, кратко задржао у разговору са члановима Удружења.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed