Вечерње новости, 13. 10. 2023, СТРАДАЊЕ КРАЉЕВЧАНА САДА И НА ЕНГЛЕСКОМ: Објављена научна монографија о стрељањима 1941. Силвије Крејаковић [Преузимање]

Краљево: Одвођење талаца на стрељање, 15. октобар 1941. године Фото: Народни музеј Краљево

Краљево: Одвођење талаца на стрељање, 15. октобар 1941. године Фото: Народни музеј Краљево

ПРВА научна монографија на тему страдања Срба у Другом светском рату која је у потпуности преведена на страни језик управо је објављена у издању Музеја жртава геноцида. У питању је научно дело историчарке и музејске саветнице Силвије Крејаковић под насловом „Identities of the Victims Executed in Kraljevo in October 1941″.

Рад је посвећен злочину против човечности су починиле немачке окупационе власти и оружане снаге над цивилима, у Краљеву, између 15. и 20. октобра 1941.

После чак три издања ове студије, која су објављена од 2013. на српском, од данас је пред стручном и широм јавношћу превод студије на енглески, што ће, кажу у Музеју, значајно допринети интернационализацији теме страдања Срба у Другом светском рату.

Музеј наглашава да је ово прва научна студија посвећена теми страдања припадника нашег народа током Другог светског рата коју је ова установа културе у целости објавила на страном језику од свог оснивања, далеке 1992. године. Рецензент је академик проф. др Љубодраг Димић, доскорашњи шеф Катедре за историју Југославије у оквиру Одељења за историју Филозофског факултета у Београду.

У анализи научног истраживања Силвије Крејаковић он је нагласио:

„Уместо политичке употребе и лицитирања бројем убијених и именима жртава, пред нама је истраживачки резултат који одликује прецизност у утврђивању чињеница, околности, контекста.“

 

Напомена: 

На сајту Музеја жртава геноцида можете бесплатно преузети књигу Силвије Крејаковић Identities of the Victims Executed in Kraljevo in October 1941, на енглеском језику. (Српски меморијал)

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed