Вечерње новости, 6. 9. 2023, САВЕЗНИЧКЕ БОМБЕ СРАВНИЛЕ ГРАД СА ЗЕМЉОМ: Сећање на један од најтрагичнијих дана у историји Лесковца

Лесковац после савезничког бомбардовања, срушени хотел „Костић“  Фото: Архив Народног музеја у Лесковцу, Вечерње новости

Лесковац после савезничког бомбардовања, срушени хотел „Костић“ Фото: Архив Народног музеја у Лесковцу, Вечерње новости

ЛЕСКОВАЦ је 6. септембра 1944. године остао без најмање 2.000 становника који су, према проценама, страдали у савезничком бомбардовању центра града. Тачан број никада није утврђен, а историчари су, после много деценија од овог догађаја, пописали 819 имена погинулих Лесковчана. Бомбе су за собом оставиле пустош и многе породице завиле у црно.

Авиони савезничке алијансе су у бомбардовању, координисаним са Народноослободилачким покретом, уништили комплетан центар града. Порушено је око 1.800 објеката међу којима и 84 најлепших и највећих здања. Неповратно је уништена архитектура какве готово да није било у другим срединама некадашње Југославије укључујући и симболе Лесковца који је у то време био један од најразвијенијих градова у региону.

– Разарање је било такво да је град постао непрепознатљив. Под рушевинама је било новорођенчади, деце и много младих људи. Они чине половину имена погинулих које смо пописали. Град није личио на себе, јер је остао и без прелепих зграда Гимназије, Пољопривредне школе, Хотела „Костић“ и других репрезентативних објеката – испричао нам је историчар Верољуб Трајковић.

Тог дана, тачно у подне, зачуле су се сирене, док су прве бомбе пале на град осаманаест минута касније. Из 28 савезничких бомбардера, у пратњи 20 ловаца, бачено је чак 69 тона „тепих бомби“ којима је уже градско језгро сравњено са земљом.

Ни један град није претрпео овакво разарање, па се о операцији под називом „Недеља пацова“, после завршетка рата, дуго ћутало вероватно због тога што је до ње дошло уз знање и одобрење врха Комунистичке партије Југославије. Трагедија је дуго била у сенци књига о великим партизанским подвизима на југу земље.

Савезници и партизани су, пред бомбардовање града, наводно имали сазнања да је у њему око 20.000 бугарских и немачких војника, а циљ операције био је да се спречи повлачење Немаца из Грчке. Међутим, Лесковац је највероватније био „небрањени град“.

Лесковац после савезничког бомбардовања Фото: Архив Народног музеја у Лесковцу, Вечерње новости

Лесковац после савезничког бомбардовања Фото: Архив Народног музеја у Лесковцу, Вечерње новости

– Нема поузданих података о броју непријатељских војника, али је чињеница да је Лесковац био изузетак у односу на друге градове по томе што је намерно бомбардовано уже градско језгро, па су цивилне жртве биле неизбежне. Одговорност за то лежи на руководству партизанског покрета, а посебно на Кочи Поповићу који је тражио бомбардовање и то не посебних циљева у граду, као у претходним захтевима, него града Лесковца уопште – наглашава Трајковић.

Савезници су Лесковац први пут бомбардовали 5. априла 1944. године, затим и неколико пута крајем јула, али је 6. септембра бомбародован најбезобзирније, веома разорно и сурово што га је учинило једним од најтрагичнијих у историји града на југоистоку Србије.

 

ПОЛАГАЊЕ ВЕНАЦА

Годишњица великог страдања Лесковца се последњих деценија обележава скупом крај спомен чесме где се минутом ћутања и полагањем венаца одаје пошта невиним жртвама бомбардовања, а трајно сведочанство о овом догађају је и књига „Савезничко бомбардовање Лесковца 1944. године – студија и документи“ коју су историчари Верољуб Трајковић и др Момчило Павловић објавили пре више од четврт века.

 
И. МИТИЋ

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed