Вести, 12.12.2015, Одржан парастос српским жртвама из Западне Славоније

Саборна Црква Свете Тројице, Пакрац Фото: Танјуг

Саборна Црква Свете Тројице, Пакрац Фото: Танјуг

Парастос за више стотина Срба из западне Славоније и Билогоре, које су хрватске снаге убиле од августа 1991. до краја јануара 1992. године, служен је у суботу у Саборној цркви Свете Тројице у Пакрацу.

У том периоду убијено је више стотина цивилних жртава, од којих се многе и данас воде као нестала лица. Око 50.000 Срба са тог подручја било је приморано да напусти своја огњишта. За почињене злочине још нико није одговарао.

Парастосом у пакрачкој Саборној цркви упућена је порука важности неговања културе сећања на све страдале, с циљем да се злочини више никад не догоде, саопштено је Српског народног вијећа (СНВ).

– Расветљавање чињеница из недавне прошлости важно је пре свега ради породица настрадалих, али и ради нас самих. Наша дужност као наследника настрадалих је да се окупимо у знак сећања на немила догађања која су у нашој историји бројна, почевши од Јасеновца – нагласио је парох пакрачки Ђорђе Теодоровић, а пренела Срна.

Ово је трећа година заредом како српска мањинска већа Бјеловарско-билогорске, Бродско-посавске, Пожешко-славонске и Вировитичко-подравске жупаније одржавају парастос и комеморацију за све страдале припаднике српског народа тога краја који су у од августа 1991. до краја јануара 1992. године били изложени прогону.

Захваљујући већима српске националне мањине, већ неко време се спроводи активност састављања пописа жртава, по имену и презимену, уз имена сведока злочина, као и пописа уништене имовине, додаје у саопштењу СНВ.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed