Политика, 27. 2. 2024, Филм о шабачким страдалницима [Мапа]

Крвави марш Шабац-Јарак, 24-30. септембар 1941. Фото: Архива, Википедија

Крвави марш Шабац-Јарак, 24-30. септембар 1941. Фото: Архива, Википедија

Пројекат реализовали „Холокауст центар” и ђаци четири основне школе, а подржало Министарство културе

Шабац – Култура сећања изузетно се негује у Шапцу, граду-страдалнику у оба светска рата, а допринос томе ових дана дали су и ученици четири основне школе и Удружења грађана „Холокауст центар”, реализујући пројекат „Прошлост у објективу”, који је подржало Министарство културе Републике Србије. Овај документарни филм истражује страдања Шапчана од јесени 1941. до пролећа 1942. године, периода после неуспелог ослобађања града и злочина окупаторске казненe експедиције, који су кулминирали догађајем познатим као Крвави марш.

У стварању филма учествовали су осмаци из шабачких основних школа „Лаза К. Лазаревић” и „Вук Караџић” и њихови вршњаци из школа „23. октобар” у Кленку и „Јован Јовановић Змај” у Јарку, сремским местима кроз која је терано или било заточено више хиљада Шапчана, од којих су многи изгубили живот.

Стручни тим „Холокауст центра” из Шапца: Дејан Живановић, Сара Јевтић и Стеван Маринковић, припремио је за сваку од школа приручни материјал за упознавање са темом, на основу којег су ученици и професори-ментори креирали сценарио и предвидели најбоља места за снимање. Ђаци су имали и задатак да у свом окружењу пронађу сведоке трагичних догађаја и евентуално тада настале фотографије.

Са сниматељем Светиславом Предићем реализовани су кадрови на свим аутентичним местима. Почев од градског насеља Камичак, које је у јесен 1941. било место најжешћих борби између устаничких снага и опкољеног немачког гарнизона у Шапцу, а које је после устаничког неуспеха претворено у велику ломачу. У улицама Војводе Путника, Авде Карабеговића, Мачванској, Хајдук Станковој и Зеке Буљубаше скоро да није било читаве куће.


Мапу српских стратишта у пуном формату и са навигацијом можете погледати овде

Такође, у простору садашње касарне „Церски јунаци”, где се налазио по злу познати немачки логор, кроз који је од октобра до децембра 1941. године прошло око 23.000 Шапчана, Мачвана и Подринаца. За време рата ова шабачка касарна је носила име „Принц Еуген Савојски”. Министарство одбране Републике Србије одобрило је „Холокауст центру” снимање документарца на овој аутентичној локацији.

Са ђацима из Кленка реализована је прича о стрељањима током 1941 и 1942. године у шуми Шицара, у атару истог села, а у Јарку о Шапчанима – заточеницима логора у овом сремском месту и херојству мештана, који су им упркос претњама смрћу испод жице дотурали храну и воду.

Филм „Прошлост у објективу” представљен је у четвртак, 22. фебруара ове године, са почетком у 18 часова, у сали „Винавер” Библиотеке шабачке. Планирано је, такође, да по завршетку пројекта, ученици – учесници у својим школама, на часовима историје одрже предавања и својим друговима пренесу стечена знања и искуства.

 

 

 
Мирољуб Мијушковић

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed