Вести онлајн, 11.11.2020, Фондација Мисија Халијард одала почаст српским и америчким добровољцима у Првом светском рату

Фондација Халијард: Помен добровољцима у Првом светском рату Фото: Вести онлајн, Фондација Халијард

Фондација Халијард: Помен добровољцима у Првом светском рату Фото: Вести онлајн, Фондација Халијард

Село Александрово најмлађе је село у Србији које су основале на хиљаде добровољаца пристигле из САД и са других страна света да се боре за своју отаџбину у Првом светском рату.

У том селу је Фондација Мисија Халијард, уз подршку амбасаде САД, и у партнерству са општинама Нова Црња и Житиште обележила Дан ветерана у знак сећања на њих.

Председник Фондације Мисија Халијард Џон Капело положио је венац у знак сећања на добровољце.

– Данас прослављамо Дан ветерана, који се обележава у Америци и Дан примирја који се обележава у целом свету у знак завршетка Првог светског рата. Имамо част да смо данас у једном од добровољачких села у Банату где смо поставили две историјске табле и направили малу изложбу на отвореном – рекао је Капело.

Он је навео и да се нада да ће се опет вратити у Александрово и повезати и остала добровољачка села.

Венце су положили и представници Америчке амбасаде у Србији Мајкл Брукс, потпуковница Мануела Питерс и Марија Бјелопавлић, председник  општине Нова Црња Владимир Бракус, председница скупштине Житиште Ивана Петрић, Удружење добровољаца Краљ Александар Карађорђевић Александрово, Удружење добровољаца Војвода Степа-Војвода Степа, представници месне заједнице Александрово.

Дан ветерана у САД је државни празник и обележава се 11. новембра.

Александрово је настало 1922. године као највећа колонија у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца, где је колонистима додељена земља.

Земљу им је дао краљ Александар Карађорђевић у знак захвалности за исказани  патриотизам, љубав према својој земљи и спремност да се за њу жртвују.

Ово је други догађај посвећен ветеранима који Фондација Мисија Халијард организује уз подршку америчке амбасаде. Прво је 27. октобра у Универзитетској библиотеци у Београду отворена изложба посвећена добровољцима који су се вратили из Америке да се боре за Србију током Првог светског рата.

 

 

Фондација мисије Халијард

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed