Глас Српске, СРНА, Вечерње новости, 12. 6. 2024, На игралишту у Ливну осванули графити ’Уби(ј) Србина‘ и нацистички симболи [Мапа]

Навистички графити на игралишту у центру Ливна Фото: РТРС, СРНА

Навистички графити на игралишту у центру Ливна Фото: РТРС, СРНА

На дјечијем игралишту у цетру Ливна исписани су графити “Уби(ј) Србина” и нацистички симбол кукасти крст.

Српски повратник у Ливно рекао је Срни да је запрепаштен оваквим порукама које позивају на убијање Срба.

Број Срба у Ливну је на “нивоу статистичке грешке”, а највише повратника је у селима у Ливањском пољу. Повратничка популација је махом старија, а младих српских породица готово да нема.

Данас ту живи мање од 200 српских душа, углавном старијих људи, а у ливањској општини живи тек десетак српских малишана.


Мапу српских стратишта у пуном формату и са навигацијом можете погледати овде

Министар правосуђа и управе у Влади Ливањског кантона Александар Родић позвао је надлежне институције да предузму све неопходне мјере и радње на идентификацији починилаца и кажњавању оних који су исписали увредљиве графите.

– Позивам надлежне институције да предузму све неопходне мјере и радње на идентификацији починилаца и кажњавању оних који су исписали увредљиве графите – рекао је Родић за Срну.

Он је осудио сваки облик говора мржње, а како каже, посебно је поражавајућа чињеница да се овакви графити налазе у близини дјечијег игралишта.

– Имамо и случајеве оштећења саобраћајних знакова у виду шарања имена насеља написаних ћирилицом, цртања ратних и фашистичких симбола на њима. Овакви случајеви вандализма не доприносе изградњи толеранције, суживота и међусобног поштовања и уважавања на овим просторима – рекао је Родић.

Он сматра да сви заједно треба да уложе напор, свако у оквиру својих надлежности, како би изградили боље друштво за будуће генерације.

 

Ђорђе Радановић, председник Одбора за заштиту Срба у Федерацији БиХ, каже да је циљ актуелне политике у Федерацији БиХ уклањање Срба и православља са подручја ФБиХ.

– Према попису из 1991. године на територији данашње ФБиХ живјело је 542.897 Срба. Према попису из 2013. године, у ФБиХ је живјело 56.550 Срба. Сад, 11 година касније, у ФБиХ живи око 35.000 Срба – истиче Радановић и додаје да су Срби на нивоу статистичке грешке у ФБиХ.

 
Кладањ примјер геноцида

РАДАНОВИЋ наводи да је српско становништво током грађанског рата 1992-1995. године убијано у кућама, становима, протеривано, уништена су комплетна српска насеља и села.

– Као примјер геноцида може се навести општина Кладањ, у којој је било 13 већински српских насеља: Јелачићи, Коњевићи, Ковачићи, Лупоглаво, Матијевићи, Младово, Обрћевац, Оловци, Пелемиши, Пепићи, Врановићи, Вучинићи, Брдијељи. Сва наведена српска села су опљачкана и запаљена. Ни данас нису обновљена. Целокупно српско становништво је протјерано. Ко није отишао био је убијен – наглашава Радановић.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed