Одговор г. Оливеру Николићу о чланству

Од: Srpski Memorijal <srpski.memorijal@gmail.com>
Датум: 13. октобар 2017. 12:41
Наслов: Re: Clanstvo
Коме: oliver.nikolic

Поштовани пријатељу,
Хвала Вам што се интересујете за наше пројекте и радовали бисмо се будућој сарадњи.

Изградња Меморијалног центра српским жртвама у XX веку још није актуелна, а Вама хвала на понуди. Не зависно од објекта неопходно је прикупити и средити чињенице без којих објекат само по себи нема велики смисао. Ми смо сада у тој првој и незаобулазној фази посла и сигурно ће требати времена и средстава да обезбедимо довољно квалитетен, али и довољно обиман материјал. Ових година се искључиво на томе ради.

Програм остварујемо захваљујући бројним сарадницима, институцијама и појединцима. Једни нас финансијски помажу директно приликом доласка у Србију или преко рачуна који сте вероватно запазили.

http://www.srpski-memorijal.rs/dobrotvori/ или
http://www.srpski-мemorijal.rs/darovi/

У истој мери помажу и сарадници који нам прикупљају и шаљу грађу, имена страдалника из својих породица, села градова, округа. Указују на историјске изворе (књиге, архиве, документа, споменике, сведочења) одакле су та имена преузета, и на околности у којима су наши сународници страдали. Ту преписку сте вероватно уочили на

http://www.srpski-memorijal.rs/prepiska/.

Било би значајно и корисно кад бисте за библиографију стручних, научних, а и мемоарских књига о српским страдањима у двадесетом веку – која сама по себи већ може да представља капитално дело које наша наука не поседује – могли да пронађете и евидентирате наслове књига објављених на немачком језику. Вероватно сте уочили да значајну помоћ имамо од Синода Српске православне цркве, где су издали налог свим епархијама да нам из књига умрлих-погинулих, тј. убијених на просторима бивше Југославије достве потребне податке. Поред тога уживамо подршку Српске академије наука и уметности, Матице српске из Новог Сада, Историских архива Југославије, Србије и Војске Србије, Удружења ратних добровољаца 1912-1918, и да даље не набрајамо.

Вама још једном захваљујемо на интересовању за овај изузетно значајан посао.

 

За Управни одбор Српског Меморијала,

Миливоје Иванишевић

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed