Вечерње новости, 23.7.2015, На Ушћу имена 26.000 жртава

Р. Драговић | 23. јул 2015. 19:30

 

Једно од предложених решења за споменик на Ушћу жртвама ратова деведесетих Фото: Вечерње новости

Једно од предложених решења за споменик на Ушћу жртвама ратова деведесетих Фото: Вечерње новости

Изабрана три идејна решења за споменик Србима страдалим деведесетих година. Београд добија спомен – комплекс налик јеврејском Јад Вашему

ОДБОР за подизање споменика свим српским жртвама деведесетих година, који ће бити подигнут у Београду, изабрао је три идејна решења, међу којима ће бити одабран победнички рад, сазнају „Новости“.

Како ће изгледати будући спомен-комплекс на ушћу Саве у Дунав биће познато 31. јула, када ће пасти коначни избор о споменику који ће бити у средишту будућег меморијала.

На конкурс Одбора пристигло је 19 радова засада непознатих аутора. Њихова имена биће позната тек када буде изабран победнички пројекат, јер се уметници засада воде под шифрама. Које год решење комисија да изабере на њему ће се наћи имена више од 26.000 жртава, и списак места на којима је страдао српски народ деведесетих година.

Меморијал који ће нићи недалеко од обелиска „Вечна ватра“, замишљен је као трајно сећање на српске жртве страдале од Словеније до Косова и Метохије. Спомен-обележје које ће бити подигнуто у Београду биће централни белег посвећен пострадалима деведесетих година.

Иницијативу за подизање споменика српским жртвама поднела је прошле године Коалиција удружења избеглица у Србији, а идеју је подржало више академика, јавних личности, као и власти Београда и Влада Србије. Они су стали иза идеје да и српски народ добије спомен-комплекс, налик јеврејском Јад Вашему, који би трајно чувао успомену на страдање невиног народа у новијој историји.

Споменик српским жртвама биће прво јединствено овакво обележје у Србији. Жртве „Олује“ и других злочина над нашим народом обележене су скромним обележјима и таблама у Београду. Такав белег је на Ташмајдану подигнут у знак сећања на нестале особе у периоду од 1991. до 1999, као и спомен-плоча у част погинулих у ратовима деведесетих на Савском тргу. Уз то, главни град има још неколико спомен-чесама и табли постављених у знак сећања на погинуле војнике, које су махом подизала удружења бораца.

Два од три првожирирана решења за споменик на Ушћу Фото: Вечерње новости

Два од три првожирирана решења за споменик на Ушћу Фото: Вечерње новости

ИЗЛОЖБА

ПОБЕДНИЧКИ рад и макете свих идејних решења са конкурса биће представљени на изложби која ће у августу бити постављена у Музеју историје Југославије. Суду стручне и широке јавности биће доступно 20 идејних решења споменика на Ушћу, колико је пристигло на адресу Одбора за подизање овог обележја.

СРПСКИ МЕМОРИЈАЛ

СПОМЕНИК жртвама биће централни симбол српског страдања на београдском Ушћу. План је да недалеко од белега са именима убијених буду подигнути и објекти будуће установе задужене за прикупљање грађе и истраживање страдања у 20. веку. „Српски меморијал“ тако би добио не само сентименталну и протоколарну, него и научну функцију.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed