Глас Српске, 20.10.2016, Промовисана Хроника прогнаних Крајишника 4 Саве Штрпца

Промоција „Хронике прогнаних Крајишника 4“ Саве Штрбца у Београду, 20.10.2016. Фото: СРНА

Промоција „Хронике прогнаних Крајишника 4“ Саве Штрбца у Београду, 20.10.2016. Фото: СРНА

Београд – У Библиотеци града Београда вечерас је представљена четврта по реду „Хроника прогнаних Крајишника“ Саве Штрпца, незаобилазно штиво у проучавању српско-хрватских односа.

„Хроника прогнаних Крајишника 4″ у издању Документационо-информационог центра „Веритас“ из Београда, састоји се из три цјелине, од којих су у првој Штрпчеви текстови објављени у „Политици“ и „Вечерњим новостима“ у претходних годину дана, као и у „Балкан експресу“, магазину српске дијаспоре у Канади и САД.

У другом дијелу су прилози о свједочењу у Хашком трибуналу, као предавања и текстови са путовања по свијету и разговора са дијаспором, а трећи се односи на културу сјећања коју „Веритас“ његује обиљежавајући датуме српског страдања.

Научни сарадник у Институту за савремену историју у Београду Милан Гулић истакао је на промоцији да Саво Штрбац „не генерализује, не оптужује у глобалу, него упире прстом само тамо гдје се упрети прстом треба и чврсто стоји на оном пољу за које је стручан“.

„Иза његових тврдњи стоји искуство, образовање, стручност и вишегодишњи рад. И управо због тога његови текстови нису само сличице из његовог животног искуства и рада жВеритасаж, већ представљају незаобилазно штиво када је ријеч о свеукупном проучавању српско-хрватских односа у посљедње три деценије и историје српског народа“, рекао је Гулић.

Историчар Чедомир Антић рекао је на промоцији да је Штрбац направио велики подухват када је у времену пораза и незаинтересованости државе Србије над прогоном Крајишника започео посао документовања њиховог страдања, који дјелује као „хватање ветра и заустављање воде“.

Он је истакао да је Штрбац честит човјек, добар судија и борац за истину, против кога, како је истакао, све службе Хрватске нису успјеле да исфабрикују оптужницу.

„Камо среће да ове књиге излазе у већим тиражима, да их видимо на енглеском, а можда их једног дана неко преведе и на хрватски. Мислим да ће хрватском народу користити, можда више него и српском“, закључио је Антић.

Аутор књиге Саво Штрбац рекао је да је можда један од најинтересантнијих прилога објављених у књизи – писмо генерала Ратка Младића, и рукопис и препис, које му је написао када је директор „Веритаса“ свједочио у Хашком трибуналу.

„Кад се сви прилози скупе у једну књигу заиста се добије хроника нас, прогнаних Крајишника. Они који су читали било који мој текст, знају да ја повезујем садашњост, прошлост и будућност, а све је везано за нас, и у дијаспори, у Србији, Хрватској, али и цијелом свијету“, рекао је Штрбац.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed