РТС, Танјуг, 22.1.2023, Тридесет година од акције хрватске војске “Масленица”

Црква Светог Илије, Кашић (освештана 1872), снимак стања 2006. Фото: Бенковачко гумно

Црква Светог Илије, Кашић (освештана 1872), снимак стања 2006. Фото: Бенковачко гумно

Навршава се тридесет година од злочина које су починили припадници Хрватских оружаних снага на подручју Равних Котара и Малог Алана. За смрт и нестанак 348 Срба нико није процесуиран, подсећа Документационо-информативни центар Веритас.

Хрватске оружане снаге су 22. јануара 1993. извршиле агресију, под кодним називом “Масленица”, на јужне делове Републике Српске Крајине (РСК), а до сада, ни пред међународним ни пред домаћим судовима, нико није процесуиран за злочине над Србима почињене у тој акцији, саопштио је Документационо-информативни центар Веритас.

Агресија је, како наводи председник Веритаса Саво Штрбац, извршена у току реализације “Венсовог плана”, којим је годину дана раније РСК стављена под заштиту мировних снага УН (Унпрофора).

У наредних неколико дана хрватске оружане снаге су успеле да заузму неколико десетина квадратних километара на Равним Котарима, укључујући и аеродром Земуник и неколико висова на Велебиту, и да преузму контролу над браном и хидроелектраном Перућа, наводи Веритас.

У овој агресији највише су страдала три српска села: Ислам Грчки, Кашић и Смоковић, као и етнички мешовита села: Мурвица, Црно, Земуник Горњи, Пољица и Ислам Латински.

“Срби из поменутих села су побијени, прогнани или одведени у затворе и логоре. Њихова богата имања су опљачкана, опустошена и уништена, а културни споменици, гробља и цркве девастирани, оскврнављени или порушени”, саопштио је Штрбац.

У овој агресији је, према Веритасовој евиденцији, погинуло и нестало 346 Срба, од чега 55 цивила, просечне старости 60 година.

Међу жртвама се налазе и 34 жене, просечне старости 57 година, и троје деце до 12 година, као и 65 добровољаца са простора Србије и БиХ.

Од укупног броја жртава до сада је расветљена судбина 337 лица, док се на евиденцији несталих води још 11, од чега је шесторо цивила, међу којима су три жене.

У збеговима је у наредних неколико месеци умрло још 165 особа, углавном старије популације. Из ових равнокотарских села протерано је, према подацима Веритаса, више од 10.000 Срба.

Један од тежих злочина десио се већ првог дана агресије на превоју Мали Алан на Велебиту, у непосредној близини осматрачнице Унпрофора, када су припадници хрватске специјалне полиције из заседе убили и масакрирали 22 припадника Српске војске Крајине (СВК) с подручја Грачаца, наводи Веритас.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed