РТС, 4.6.2016, Би-Би-Си: Успомена на дечаке из Србије, ратне избеглице у Шкотској

Рагби репрезентација Србије, Единбург 1918.године Фото: РТС

Рагби репрезентација Србије, Единбург 1918.године Фото: РТС

Сто година пошто је једна школа у Единбургу пружила уточиште групи српских дечака избеглих од страхота Првог светског рата, њихови потомци допутоваће у шкотску престоницу да присуствују обележавању тог догађаја, објавио је Би-Би-Си.

Група од 27 дечака, од којих је најмлађи имао 12 година, стигли су те 1916. године у школу „Џорџ Хериот“, пошто су избегли из Србије, која је тада пала у руке армија Немачке и њених савезника, преноси Би-Би-Си, додајући да су неке избеглице збринуте у Глазгову, Дандију и Абердину.

Били су то срећници, који су преживели повлачење преко планина Албаније и Црне Горе претходне зиме, када је умрло више од 8.000 дечака, од хладноће, глади и болести, као и од напада Албанаца, наводи Би-Би-Си.

За само неколико година живот ових дечака се променио, захваљујући Шкотској и школи „Џорџ Хериот“, који су им пружили нову животну шансу.

Историчарка Луиз Милер, која је истраживала повест „Српских момака“, каже да су они преживели незамисливе патње, да су знали једва по коју реч енглеског, али да их је школа пригрлила, а људи Единбурга подржали током ратних година, све до дана када су могли да се врате ономе што је остало од њихових домова.

Историчарка додаје да су у шкотској школи момци из Србије постали славни као играчи рагбија: „Дечаци, који никада раније нису играли рагби, научили су ту игру и показали изванредан и неочекиван таленат“.

У обележавању успомене на дечаке из Србије, који су пре једног века уточиште пронашли у Шкотској, њиховим потомцима ће се у Единбургу придружити амбасадори Србије у Британији Огњен Прибићевић и Велике Британије у Београду Денис Киф, пренео је Би-Би-Си.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed