Глас Српске, СРНА, 20. 10. 2023, Штрбац: Хрватска види трун у туђем оку, а не види балван у свом

Саво Штрбац Фото: Вечерње новостиСаво Штрбац Фото: Вечерње новости

Саво Штрбац Фото: Вечерње новости

Реаговања званичног Загреба на одавање почасти генералу Драгољубу Михаиловићу у Београду и поруке да се тиме урушавају европске вриједности изазивају и сузе и смијех код оних који и површно прате збивања у Хрватској и њен однос према усташтву, рекао је за Срну директор Документационо-информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац.

Он је нагласио да је наратив који у вези са Михаиловићем ових дана користе Хрвати истовјетан ријечима које годинама користи „Веритас“ када указује на свеприсутну рехабилитацију усташтва у тој земљи.

– Не знам да ли би плакао или се смијао када то читам. Све што су они написали то годинама ми приписујемо управо Хрватској. Рехабилитација усташтва, подизање споменика декларисаним и осуђеним усташама какав је Алојзије Степинац, који нема гдје у Хрватској нема своју улицу. Дижу му се споменици, цркве – рекао је директор „Веритаса“.

Штрбац је указао да помиње Степинца јер је он у Хрватској актуелан сваки дан, посвећују му се изложбе у Сабору, Европском парламенту, одржавају конференције о њему, те организују округли столови.

– Хрвати су на крају рехабилитовали политички све оно што су комунисти и партизани осудили и прогласили кривим као ратне злочинце. Међу њима је и Степинац и његова група – констатовао је Штрбац.

Према његовим ријечима, Хрвати себи дају за право да се тако понашају и читају лекције другима јер су, и поред рехабилитације усташтва и Независне Државе Хрватске, која је била наслоњена на Мусолинија и Хитлера, на фашизам и националсоцијализам, примљени у све евроатланске интеграције.

– Њихова једина предност је што су их примили у ЕУ поред свега тога и сада они соле памет, читају лекције Србији, овамо виде трун, а не виде балван у свом оку – рекао је Штрбац.

Штрбац је додао да све то указује да ће Хрватска правити велике проблеме Србији на путу ка ЕУ.

– Без обзира на то како се декларишу неки од њихових челника, као помоћи ће свима на Балкану, па и Србији, али у пракси помоћи ће свима прије него Србији – навео је Штрбац.

Он је истакао да не зна да ли би се смијао или плакао и када види и однос Хрвата према естрадним умјетницима из Србије којима масовно отказују наступе у Хрватској.

– Они забрањују и овој омладини која је рођена у рату и након рата да наступају у Задру, недавно у Пули, па у Сплиту, а њих овдје дочекују као највеће звијезде, без обзира шта су радили у тим деведесетим – напоменуо је Штрбац.

Министарство спољних и европских послова Хрватске оштро је критиковало Србију због отварања спомен-собе са спомеником генералу Драгољубу Дражи Михаиловићу у Београду, поручивши „да је глорификација ратних злочинаца супротна европским вриједностима“.

Наведено је да је овај догађај само посљедњи у низу онога што у Србији траје већ годинама, а то је процес рехабилитације четничког покрета, па и самог његовог вође Драже Михаиловића.

Спомен-соба Михаиловићу отворена је великим скупом 17. октобра у Брегалничкој улици на Зведари, када је откривен и споменик ђенералу Дражи.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed