ЈугМедиа: 16.5.2018, НЕДЕЉА ПАЦОВА Документарни филм о тренутку када је Лесковац сравњен са земљом [Видео]

Документарни филм Недеља пацова Фото: ЈугМедиа

Документарни филм Недеља пацова Фото: ЈугМедиа

У позно лето 1944. године, савезничке ваздухопловне снаге из своје базе Сан Вито код Барија, бомбардовале су град на Ветерници. Око овог догађај још увек је пуно дилема и противуречности.

Не може се дати рационалан и једноставан одговор, зашто? Да ли због тога што су четници тог дана у граду славили рођендан краља Петра II, или зато што је по неким дојавама у граду било 15.000 бугарских и око 5.000 немачких војника. Да би се осујетило повлачење немачке групе армија Е из Грчке, или можда што је лично Коча Поповић радиограмом тражио “озбиљно бомбардовање Лесковца“.

Било је у граду непријатељских војника, тешко је утврдити колико, и Лесковац по томе није био изузетак. Али оно по чему је град био изузетак јесте, циљано бомбардовање ужег градског језгра.

Након три године истраживања и снимања материјала настао је документарни филм, који поред књиге “Савезничко бомбардовање Лесковца 1944.године – студија и документи“ историчара проф. др Момчила Павловића и Верољуба Трајковића, представља јединстено дело о овом догађају, у коме је живот изгубило преко 800 цивила.

Сведочењем преживелих и мишљењем историчара, настојали смо да  ра светлимо војну и политичку позадину овог злочина. Огромна несразмера између исказане моћи и планираног циља, изненадила је и саме инспираторе овог догађаја, који су се нашли у близини Лесковца тог трагичног дана.

Ауторима овог документарца редитељу Велимиру Стојановићу и сценаристи Драгану Марковићу, ово није првенац из области историје.  Имају иза себе документарне филмове “’Војна правна служба кроз историју“ и “Краљевски топ – историја српске круне“, док се Стојановић опробао и у неким другим областима подписујући се као аутор документарца о нишкој рокенрол сцени “Ми плачемо иза тамних наочара“.

Премијера филма Недеља пацова заказана је за 19.мај у 21h на тераси Лесковачког културног центра у оквиру манифестације “Недеља музеја“. Говоре аутори филма и музејски саветник музеја у Лесковцу Верољуб Трајковић, један од аутора књиге “Савезничко бомбардовање Лесковца 1944.године – студија и документи“.

режија: Велимир Стојановић
сценарио: Драган Марковић
асистент режије: Јелена Николић
камера и монтажа: Велимир Стојановић
тон мајстор: Никола Ристић
музика: Маријан Цветановић
продукција: УГ ФОРУМ АРТИСТИКУМ

учествују:
Проф. Др Момчило Павловић, директор Института за савремену историју
Проф.Др Живан Стојковић, историчар-публициста
Проф. Верољуб Трајковић, музејски саветник – Народни музеј Лесковца
Проф. Хранислав Ракић, историчар-публициста и музејски и педагошки саветник
мр Радован Калабић, историчар-публициста
Драгољуб Стојановић, очевидац
Благоје Стевановић, очевидац
Градимир Ђокић, очевидац
Мајкл Лиз, британски официр за везу у штабу код Драже Михаиловића

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed