НСПМ, Танјуг, 15.8.2019, Момчило Павловић: Ако су Високи Дечани албанска православна светиња, зашто га чувају италијански карабињери и зашто је ограђен бодљикавом жицом?

Др Момчило Павловић Фото: Вечерње новости

Др Момчило Павловић Фото: Вечерње новости

Ако је манастир Високи Дечани албанска православна светиња, зашто га чувају италијански карабињери, зашто је ограђен бодљикавом жицом, пита историчар Момчило Павловић.

Тврдње да је манастир Високи Дечани храм православних Албанаца, покушај присвајања православне цркве у Новом Брду, поруке потпредседника приштинске владе Енвера Хоџаја да су сви верски објекти на КиМ косовски и да припадају грађанима Косова… све те поруке Павловић види у контексту политичке борбе око статуса КиМ и приморавања Србије да пристане на оно што су Албанци зацртали као коначни циљ – независност Косова или ништа.

– Ово је још један доказ да властима у Приштини не треба дати да управљају и руководе српском баштином, већ да треба тражити међународни надзор, али и присуство српских институција попут Министарства културе, Завода за заштиту споменика и других.., напомиње Павловић за Танјуг.

– То је, како је пре рата говорио Никола Пашић, када качачка влада доноси некакве одлуке… Они који су до јуче третирани као разбојници и терористи, у измењеним околностима постали су председници влада и министри са којима треба да се преговара.

То је та памет која сада светињу, која је неспорна, проглашава албанском, рекао је Павловић за Танјуг.

Он је покушај Удружења косовских историчара „Али Хадри“ да српску средњовековну светињу, која је на Унесковој листи заштићене светске културне баштине, прогласе албанском назвао шовинистичку хуком која “запљускује“ Балкан ширећи се од Хрватске, преко Босне и Херцеговине, Црне Горе, Санџака, до Косова и Метохије.

Павловић истиче да су Дечани неупитни за српску средњовековну баштину и да о томе сведоче свима доступна документа о градњи и живописању тог манастира, али и то што је по тој светињи један владар (Стефан Дечански) добио надимак што је, каже, јединствен пример.

Коментаришући изјаву потпредседника приштинске владе Енвера Хоџаја да су сви верски објекти на КиМ косовски и да припадају грађанима Косова, каже да ако Албанци желе мир и суживот са Србима, треба да чувају те светиње, а не да их присвајају или оспоравају.

– Ако желе да исказују верска осећања, зар није логичније да Харадинај подигне монументалну катедралу и светској јавности то представе као албански допринос католичанству уместо да присвајају цркву из средњег века’, наводи Павловић коментаришући покушаје да се православна црква у Новом Брду прогласи као католичка светиња.

Упитан шта, осим осуде таквих покушаја, Србија још може да уради како би заштитила своје светиње на КиМ, Павловић каже да држава треба да реагује систематском акцијом и обраћањем међународним институцијама и спонзорима косовске независности слањем меморандума и извештаја.

– Треба им показати коме су дали управу и над светињама. Ово је још један доказ да влада у Приштини и албанска јавност не само да не желе суживот са Србима, већ желе живот без њих и да тај простор буде етнички чист’, сматра Павловић уз оцену да је покушај присвајања Високих Дечана истовремено и показатељ да Албанци немају капацитет ни вољу да се на цивилизован начин односе према историји, баштини и култури која је универзална.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed